Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna födde barn i Alis bil

Ali Zeinali Khamir Gir, 59, fick hjälpa kvinnan i taxin att förlösa barnet. "Jag kommer aldrig glömma det", säger han timmar senare. Foto: Privat
Efter den tumultartade födseln mår både barnet och mamman bra. Foto: Privat

– Barnet kommer, gör någonting!, skriker kvinnan i baksätet.

Målet var att åka till Södertälje sjukhus – men dit hinner aldrig taxiföraren.

När barnet håller på att födas i Uber-föraren Ali Zeinali Khamir Girs bil får han i panik stanna till vid en bensinmack bredvid motorvägen.

Med sjukpersonalens guidning i telefon får han hjälpa till att förlösa barnet i bilen.

– Jag kommer aldrig glömma det, säger han. 

Det var vid 10-tiden på torsdagen som Uber-föraren Ali Zeinali Khamir Gir plockade upp en kvinna i centrala Stockholm. Hon skulle föda barn, och målet var att ta sig till Södertälje sjukhus så fort som möjligt. Han svängde ut på E4 i södergående riktning och tryckte gasen i botten. 

– Jag försökte bara köra så fort jag kunde, säger taxiföraren. 

Men det gick inte snabbt nog. 

– Hon började skrika och jag försökte lugna henne och säga att hon skulle hålla ut tills vi kom till sjukhuset. Men det gick inte. Hon sa bara att barnet kommer och att jag skulle göra någonting, säger Ali. 

Hjälpte till att föda barnet – med 112 i telefon

Han svängde av E4 och körde in till en bensinmack i höjd med Bredäng. Där ringde han efter ambulans. Den skulle komma om fyra minuter – men så lång tid hade varken kvinnan eller barnet. Med sjukpersonalens guidning i örat fick Ali hjälpa till att förlösa barnet i bilen. 

Foto: Privat

– Det var stressigt. Mannen i telefon sa vad jag skulle göra, och när barnet kom la jag det på mammans mage, säger Ali.

Mamman hörde av sig

Någon minut efter det anlände ambulansen till platsen och tog hand om den nyblivna mamman och barnet. Ali åkte tillbaka in till Ubers kontor i Stockholm och berättade om händelsen. Mamman hörde sedan av sig till honom och berättade att de båda inblandade mådde bra och tackade för hjälpen. Så här i efterhand känner sig Ali trött – men framför allt glad. 

– Det var roligt att kunna hjälpa till, jag har aldrig varit med om något sådant tidigare. Jag kommer aldrig glömma det, säger Ali Zeinali Khamir Gir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!