Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna fick jobb på fängelse – saknade uppehållstillstånd

En av kvinnorna arbetade inom Kriminalvården. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En av kvinnorna i en uzbekisk familj som ska utvisas från Sverige hade fått klartecken från justitieminister Morgan Johansson (S) att arbeta på ett säkerhetsklassat fängelse –  trots att kvinnan saknat uppehållstillstånd, rapporterar Ekot

Ministern skyller ifrån sig och menar att bedömningen gjorts utifrån underlaget från Kriminalvården. 

”De ser nu över sina rutiner vid rekryteringar så att något liknande inte ska kunna inträffa igen”, twittrar Morgan Johansson.

En uzbekisk familj bestående av tre kvinnor och som har varit i Sverige 15 år ska utvisas från landet. I hemlandet riskerar de fängelsestraff, rapporterar Ekot. 

Två av kvinnorna arbetade inom säkerhetsklassade arbeten och en av dem har arbetat på ett säkerhetsklassat fängelse inom Kriminalvården, trots att hon saknat arbets- och uppehållstillstånd. 

Beslut kom från högsta instans

Justitieminister Morgan Johansson (S) hade låtit utfärda ett regeringsbeslut som gjort det möjligt för kvinnan att arbeta på fängelset – trots att hon saknat uppehållstillstånd. 

– De gjorde en kontroll på mig. Jag fick papper från justitiedepartement på att de gör ett undantag. Jag får jobba inom säkerhetsklassanstalt, säger kvinnan till Ekot

Skyller på varandra

Kvinnan har nu polisanmälts av Migrationsverket. Enligt kvinnan själv har Migrationsverket hela tiden känt till hennes anställning. 

– Ytterst är det arbetsgivarens ansvar att kontrollera att anställda har ett arbets- och uppehållstillstånd och den frågan kan man naturligtvis kontrollera med oss, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket till Ekot.

Morgan Johansson å sin sida skyller den felaktiga bedömningen att låta kvinnan arbeta utan tillstånd på Kriminalvården. 

”De ser nu över sina rutiner vid rekryteringar så att något liknande inte ska kunna inträffa igen”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1091372796494692354

Kriminalvården erkänner fel

Kriminalvården skriver till Ekot att de gjort fel som inte kontrollerat med Migrationsverket om kvinnan haft tillstånd att arbeta i landet, men skriver också att hon inte på något sätt bedömts utgöra ett säkerhetshot.

Alla tre kvinnor har personnummer som de fick när de under en period hade tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och de har betalat skatt under de senaste tio åren, enligt Ekot. 

– Vi vill göra ett bra jobb och alla våra arbetsgivare är jättenöjda med oss, säger kvinnan till Ekot. 

I Uzbekistan riskerar man förlora medborgarskapet om man arbetat åt en annan stat, särskilt känsligt är det om man arbetat inom säkerhetsapparaten. 

Enligt familjen riskerar de även ett fängelsestraff i Uzbekistan på upp till fem år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.