Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna fick friskt bröst bortopererat

En kvinna fick bröstet bortopererat trots att hon inte hade cancer. Fallet inträffade i höstas och totalt kan fyra kvinnor ha felbehandlats vid Sunderby sjukhus i Luleå.
- Det som inte får hända har hänt, säger Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör till Norrländska Socialdemokraten.
Landstingsledningen har påbörjat en intern granskning av fyra bröstcancerfall i länet. Bakgrunden är att fyra patienter med bröstcancer kan ha feldiagnostiserats och eventuellt fått fel behandling.

"Något har gått fel"

Det allvarligaste fallet gäller en kvinna som fått ett bröst bortopererat av misstag.
- Något har blivit fel. Man bedömde det först som cancer och gjorde operation men sedan visade det sig att det inte var cancer. I de andra fallen är det bekräftad cancer men vi måste ändå utreda om de har fått rätt behandling och om rätt sorts diagnos har ställts från början, säger Mats Brännström till Expressen.se.

Vården säkerställd

Gunnar Persson berättade på dagens presskonferens att Sunderby sjukhus inte längre anlitar Umeå sjukhus när det gäller patologtjänster, med anledning av det inträffade.
– Umeå sjukhus har försett oss med patologer men tills vidare köper vi tjänster från annat håll för att säkerställa vården. Det har sviktat i kedjan, sa han enligt nsd.se.
Han anser inte att det finns någon anledning till oro bland bröstcancerpatienterna vid Sunderby sjukhus.
– Vi har säkerställt att verksamheten fortsätter att bedrivas på ett säkert sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!