Kvinna fick friskt bröst bortopererat

Publicerad
Uppdaterad
En kvinna fick bröstet bortopererat trots att hon inte hade cancer. Fallet inträffade i höstas och totalt kan fyra kvinnor ha felbehandlats vid Sunderby sjukhus i Luleå.
- Det som inte får hända har hänt, säger Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör till Norrländska Socialdemokraten.
Landstingsledningen har påbörjat en intern granskning av fyra bröstcancerfall i länet. Bakgrunden är att fyra patienter med bröstcancer kan ha feldiagnostiserats och eventuellt fått fel behandling.

"Något har gått fel"

Det allvarligaste fallet gäller en kvinna som fått ett bröst bortopererat av misstag.
- Något har blivit fel. Man bedömde det först som cancer och gjorde operation men sedan visade det sig att det inte var cancer. I de andra fallen är det bekräftad cancer men vi måste ändå utreda om de har fått rätt behandling och om rätt sorts diagnos har ställts från början, säger Mats Brännström till Expressen.se.

Vården säkerställd

Gunnar Persson berättade på dagens presskonferens att Sunderby sjukhus inte längre anlitar Umeå sjukhus när det gäller patologtjänster, med anledning av det inträffade.
– Umeå sjukhus har försett oss med patologer men tills vidare köper vi tjänster från annat håll för att säkerställa vården. Det har sviktat i kedjan, sa han enligt nsd.se.
Han anser inte att det finns någon anledning till oro bland bröstcancerpatienterna vid Sunderby sjukhus.
– Vi har säkerställt att verksamheten fortsätter att bedrivas på ett säkert sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag