Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna dömd – delade video på Marockomord

Minneplats för Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen i Köpenhamn den 28 december 2018.Foto: THOMAS SJOERUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En 29-årig kvinna döms för att ha delat en video som visar mordet på Louisa Vesterager Jespersen i Marocko. 

Det rapporterar danska medier.

Louisa Vesterager Jespersen och hennes norska väninna Maren Ueland mördades när de bergsvandrade i Atlasbergen i vintras.

Den 29-åriga tidigare ostraffade kvinnan döms till tre månaders villkorligt fängelse. Hon slipper sitta i fängelse om hon utför 80 timmars samhällstjänst, skriver Danmarks radio.

Hon har i rätten erkänt att hon delat videon, som bland annat visar mordet på Louisa Vesterager Jespersen, på Facebooks chattprogram Messenger.

– Hon uttryckte ånger över det hon gjort, säger åklagaren Rune Jensen till Berlingske

Den 29-åriga kvinnan döms också att betala motsvarande 2 900 svenska kronor till var och en av Louisa Vesterager Jespersens föräldrar.

Louisa Vesterager JespersenFoto: Privat

Under en vandring i Atlasbergen i Marocko i december mördades 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark och 28-åriga Maren Ueland från Norge.

Maren Ueland.Foto: Privat

En kort tid efter att kvinnorna dödats spreds även en video på morden på Facebook, Messenger och Whatsapp. 

Åklagaren vill se dödsstraff

Totalt har 24 personer åtalats för morden. Några av de tilltalade har förklarat sin trohet till terrororganisationen Islamiska staten. 

Den marockanska åklagaren yrkar på dödsstraff för några av de huvudmisstänkta, enligt advokat Khalil El Fataoui som företräder Louisa Vesterager Jespersens familj.

– Jag erfar att åklagaren kommer att yrka på dödsstraff för tre eller fyra av de misstänkta. Jag håller helt med om det. Mördarna har begått fruktansvärda handlingar och är fortfarande en fara för Marocko – och för världen, har han tidigare sagt till norska tidningen Dagbladet.

Flera misstänkta för delning

Måndagens dom i Næstveds tingsrätt är den första, men flera personer i Danmark är misstänkta för att ha delat videon från brottet. I mars handlade det om 14 personer. Den äldsta är 69 år medan de yngsta är barn som inte är straffmyndiga.

Lagöverträdelsen består i otillåten spridning av bilder som rör en annan persons privata angelägenheter. Bestämmelsen har hittills tillämpats främst i fall där bilder med sexuellt innehåll har spridits, enligt Beringske.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.