Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna dog på väg till häktningsförhandling

Kvinnan var på väg till häktningsförhandling i Hudiksvalls tingsrätt. Men på vägen dit dog hon.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En kvinna i 60-årsåldern skulle under torsdagen ställas inför häktningsdomare vid Hudiksvalls tingsrätt, då hon misstänktes för mordförsök.

Men på väg till förhandlingen avled plötsligt kvinnan. 

– Till saken hör att den här kvinnan haft en svår hjärt- och lungsjukdom som hon fått medicin för. Min klient berättade att de hade plockat bort medicin som var livsnödvändig för henne, säger Carl Lindström, kvinnans advokat. 

Dödsfallet kommer att utredas av polisens avdelning för särskilda utredningar. 

Kvinnan, som är från Söderhamn, greps under söndagen på misstanken om försök till mord. Sedan dess har hon suttit anhållen på häktet i Gävle. 

Misstankarna gällde ett mordförsök på en man i Sandarne, utanför Söderhamn, rapporterar Hela Hälsingland

Advokaten: ”Det är ett väldigt tragiskt dödsfall”

Häktningsförhandlingen var planerad att hållas vid Hudiksvalls tingsrätt på torsdagen. Men när kvinnan skulle transporteras till förhandlingen, under torsdagsmorgonen, insjuknade hon hastigt.

Polisen skriver på sin hemsida att man direkt stannade transporten och inledde hjärt- och lungräddning samtidigt som man larmade efter en ambulans. Trots det dog kvinnan senare på sjukhus knappt tre timmar senare. 

– Det är ett väldigt tragiskt dödsfall. Det pågår en utredning angående orsaker och samband och det är för tidigt att uttala sig. Hon kan ha dött av en annan orsak. Men till saken hör att den här kvinnan haft en svår hjärt- och lungsjukdom som hon fått medicin för. Min klient berättade att de hade plockat bort medicin som var livsnödvändig för henne, säger Carl Lindström, kvinnans advokat. 

Carl Lindström säger att han påpekat klientens uppgifter för arrestpersonalen. 

– Jag har slagit larm två gånger och sagt att de måste göra en second opinion. Man säkrar ju de intagnas hälsa genom att man har kontroll över ordination och så vidare. 

Kvinnan uppgav för Carl Lindström att medicin plockats bort från hennes normala dos. 

– Allt ska vara journalfört. Jag har varit kritisk till att man tar bort det, naturligtvis. Men jag har inte den möjligheten att kunna påverka mer än att allvarligt ifrågasätta hanteringen, och det har jag gjort med bestämdhet och sagt att det här kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Och det gjorde det nu. Men vi vet inte orsakssambandet. 

Expressen har varit i kontakt med särskilda utredningar i Stockholm som bett att få återkomma då ärendet ännu inte fått någon handläggare. 

Åklagaren: ”Aldrig hänt mig tidigare”

SVT har pratat med kvinnans åklagare, Carl-Johan Granlund, som meddelar att fallet nu kommer att läggas ner. Detta eftersom det inte funnits någon annan misstänkt i ärendet där kvinnan var misstänkt.

– Under mina 16 år som åklagare har det här aldrig hänt mig tidigare, säger till SVT. 

Till Hela Hälsingland säger Granlund. 

– En person som är anhållen är polisens ansvar och när denne häktas blir det Kriminalvårdens ansvar. Men hur de hanterar det här nu är inget jag kan kommentera kring, säger åklagare Carl-Johan Granlund.

Polisen uppger att dödsfallet kommer att utredas av polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) i Stockholm.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Har brottsligheten blivit råare?

Se Krimspecial med Lisah Silfwer om blodiga gängkrigen i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.