Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna brände sambons kropp – domen överklagas

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Hovrätten anser att kvinnan bör dömas även för mord.Foto: Polisen
Enligt åklagaren blev mannen mördad i en jordkällare.Foto: Polisen

Kvinnan dömdes för att ha bränt och hanterat sin sambos döda kropp. Men hon friades av tingsrätten för att ha mördat honom. 

Nu vill åklagaren att hovrätten dömer kvinnan även för mord, och att straffet blir livstids fängelse. 

Företagaren försvann från Hallstahammar i slutet av 2018. Några veckor senare hittades kvarlevorna i en utbränd bil i ett naturreservat utanför Eskilstuna. 

Mannens sambo greps och åtalades för mord, brott mot griftefriden och grovt bedrägeri. 

Kvinnan teg genom hela utredningen

Den sista punkten handlade om att flera hundratusen kronor hade förts över från mannens konto till kvinnans – under tiden som han var försvunnen. 

Under hela utredningen och under rättegången valde kvinnan att tiga, och i början av juli dömdes hon av Eskilstuna tingsrätt för att ha förvarat, bränt och flyttat mannens kropp. Hon dömdes även för bedrägeriet. Däremot friades hon för mord. Rätten skrev i ett meddelande att ”dödssätt eller dödsorsak” inte hade gått att fastställa, och att ”flera alternativa händelseförlopp kan tänkas”. 

Straffet blev fängelse i ett år och sju månader. 

Åklagaren vill se livstids fängelse

Nu har åklagaren överklagat domen och vill att hovrätten dömer kvinnan till livstids fängelse för mord. Åklagaren har även justerat åtalet till att kvinnan ”har genom våld, kvävning, anläggande av brand, förgiftning och/eller på annat okänt vis tillfogat NN:s kroppsskador i sådan omfattning att han berövats livet.” 

Om hovrätten inte finner det styrkt att kvinnan mördat mannen, vill åklagaren i stället att hon döms för grovt vållande till annans död. 

 

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.