Kvinna bestraffad med gruppvåldtäkt i Indien

Foto: Hindustan Times

Indien skakas av ännu en brutal gruppvåldtäkt. 

En 20-årig kvinna i delstaten West Bengal har bestraffats med gruppvåldtäkt av byrådet - efter att ha förälskat sig i fel man.

Minst 12 män har gripits misstänkta för våldtäkten, enligt polis i West Bengal. 

En 20-årig kvinna från den indiska delstaten West Bengal har förts till sjukhus med allvarliga skador efter en gruppvåldtäkt. 

Enligt polisen ska ett byråd ha beordrat flera män att våldta kvinnan som bestraffning för att hon inlett ett förhållande med en man från en annan religion eller en annan klan, rapporterar AFP, AP och BBC. 

– Brottet genomfördes av vårt eget folk. De torterade min dotter och dumpade henne efteråt. Vi hotades och fick inte gå till polisen. Vi försökte ta henne till sjukhuset i Bolpur, men de stoppade oss, säger kvinnans mamma till Times of India.

Tolv personer har gripits

Våldtäktsdomen kom efter att kvinnan klargjort att hon inte kunde betala det bötesbelopp som stadens byråd utfärdade. Mannen i förhållandet, som rapporteras ha pågått i fem år, ska enligt BBC ha kunnat betala bötesbeloppet på omkring 2 500 kronor. 

– Hennes familj kunde inte betala, så gå och njut av flickan och ha roligt, sa huvudmannen för byrådet enligt BBC. 

– Vi har hittills gripit tolv män som misstänks vara inblandade i incidenten, säger polismannen C. Sudhakar till AFP. 

Finns en hederskultur

Fallet är det senaste i raden av uppmärksammade gruppvåldtäkter i landet. För knappt en vecka sedan våldtogs en tysk turist på ett tåg i södra Indien. Och två dagar innan dess gruppvåldtogs en 51-årig dansk kvinna i New Delhi i över tre timmar. 

Det som gör fallet i West Bengal extra kontroversiellt är att våldtäkten utdömdes av ett byråd för att bestraffa kvinnan. Sådana råd har inte laglig rätt att utdöma straff, men deras domar ses som hela byns vilja och de som går emot rådet riskerar att bli utstötta. 

Enligt BBC har byarna ofta en hederskultur som byråden ska upprätthålla. 

Problemen fortsätter i landet

Våldtäkterna i Indien uppmärksammades stort efter den brutala våldtäkten mot en student som  sedan mördades på en buss i New Delhi för drygt ett år sedan. 

Men trots att det uppmärksammade fallet har lett till stor debatt i landet så har våldtäkterna fortsatt. Nyligen blev en polsk kvinna, som reste med sin tvååriga dotter, drogad och våldtagen av en taxichaufför. Och enligt AP har våldtäkterna ökat i Indien det senaste året.

Förra månaden dömdes tre män till 20 års fängelse för att ha våldtagit en amerikansk kvinna i Himachal Pradesh i juni. Sex män dömdes till livstids fängelse för gruppvåldtäkten och rånet av en 39-årig schweizisk cyklist i samma stad i juli.

Våldtäkter i Indien

Den 16 september 2012 våldtogs en 23-årig kvinnlig student på en buss i New Delhi. Sex män våldtog och misshandlade kvinnan med järnrör innan de kastade ut henne från bussen och försökte köra över henne.

23-åringen hade svåra skador i buken, på de inre organen och i huvudet när hon kom till sjukhuset och hennes liv gick inte att rädda.

Fallet ledde till stor debatt om våld mot kvinnor i Indien och flera lagar skärptes. Men trots detta har våldtäkterna ökat i landet.

Enligt TT och AFP anmäldes 635 våldtäkter i New Delhi mellan januari och november 2012. Ett fall ledde till dom.

26 procent av de brott mot kvinnor som anmäldes i Indien under 2011 utgjordes av våldtäktsfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.