Korsningen Prästgatan/Tullgatan i Östersund: En av platserna där en kvinna blivit utsatt för ett våldtäktsförsök under den senaste tiden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson EllafiKorsningen Prästgatan/Tullgatan i Östersund: En av platserna där en kvinna blivit utsatt för ett våldtäktsförsök under den senaste tiden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson Ellafi
Korsningen Prästgatan/Tullgatan i Östersund: En av platserna där en kvinna blivit utsatt för ett våldtäktsförsök under den senaste tiden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson Ellafi
Även i området Skolgatan/Allégatan blev en kvinna utsatt för ett ofredande/olaga hot för en kort tid sedan. I natt kom en ny anmälan in till polisen om ett ofredande i staden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson EllafiÄven i området Skolgatan/Allégatan blev en kvinna utsatt för ett ofredande/olaga hot för en kort tid sedan. I natt kom en ny anmälan in till polisen om ett ofredande i staden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson Ellafi
Även i området Skolgatan/Allégatan blev en kvinna utsatt för ett ofredande/olaga hot för en kort tid sedan. I natt kom en ny anmälan in till polisen om ett ofredande i staden. Bilden är inte från i natt. Foto: Meli Petersson Ellafi

Kvinna anmälde nytt fall av ofredande i natt

Publicerad

En kvinna i Östersund har anmält att tre män drog i hennes kläder och ville att hon skulle följa med under natten mot söndag.

Polisen utreder händelsen som ofredande – det tolfte i raden i kommunen sedan februari månad.

Inledningsvis kan polisen inte uttala sig kring huruvida det finns någon koppling mellan nattens händelse och tidigare anmälningar.

Övergrepp och ofredanden mot kvinnor i Östersund har duggat tätt den senaste tiden – och blivit en stor nyhet som spridit sig över hela landet.

Under natten mot söndag inträffade ytterligare en händelse, meddelar polisen.

En kvinna har anmält att hon vid 01.15-tiden befann sig på Prästgatan när hon stötte samman med tre män. Männen började dra i hennes kläder och ville att hon skulle följa med. Kvinnan lyckades slita sig och komma undan från männen, som beskrivs vara i 30-årsåldern och mörkt klädda.

Polisen söker nu vittnesuppgifter och uppmanar den som sett något att kontakta dem. Polisens tipstelefon går att nå på telefonnummer 114 14.

På polisens sajt skriver man att man i nuläget "inte kan uttala sig om denna händelse kan sättas i samband med övriga överfall i centrala staden den sista tiden."

Händelsen det tolfte överfallet mot kvinnor som har anmälts i kommunen sedan den 20 februari. Bland rubriceringarna för de tidigare fallen finns sex fall av ofredande, ett våldtäktsförsök, två fall av misshandel och ett fall av olaga hot.

Uttalande ledde till debatt

– Det är extremt många ärenden för att vara i Östersund. Det är därför polismyndigheten gick ut med den uppmaning som vi fått mycket stryk för, sa Börje Öhman, presstalesperson vid polisens region Nord, tidigare i veckan till TT.

Ärendena utreds parallellt, men enligt polisen ligger troligen olika gärningsmän bakom de flesta brotten.

Två män i 20-årsåldern, varav en greps på bar gärning, utreds för ofredande.

I början av veckan varnade polisen kvinnor i Östersund för att vistas ensamma ute på kvällstid.

– Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet, säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, på en presskonferens enligt Östersunds-Posten.

Uttalandet fick skarp kritik från flera håll, från människor som menade att det är fel att begränsa kvinnors rörlighet på grund av de är en grupp som blir utsatta för våldsbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag