Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvävde 4-årige sonen - nu kan pappan gå fri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
Foto: Christian Örnberg

Pappan kvävde sin fyraårige son i sin lägenhet och dömdes för mord till sluten rättspsykiatrisk vård.

Nu kan han komma ut – helt fri.

Den ansvariga chefsöverläkaren anser inte att mannen är i behov av vård längre, kan Expressen.se avslöja.

Nu avgör förvaltningsrätten i Linköping fallet.

Det var en bekant som hittade fyraåringen död i pappans lägenhet i Linköping. Det var i början av mars 2002. Efter ett dygns intensiv polisjakt, greps pappan i ett välbesökt friluftsområde.

Pappan erkände sedan under polisutredningen att han dödat sonen genom kvävning.

I ett yttrande till kriminalvården beskrev en vän pappan som "mjuk och varm", "empatisk och oerhört vänlig".

Pappan förekom – redan före mordet på sonen 2002 – under två avsnitt i kriminalvårdens belastningsregister. År 2000 meddelades han besöksförbud hos en före detta sambo. Året därpå dömdes han för grov kvinnofridskränkning, överträdelse av besöksförbud och narkotikabrott.

Straffet den gången: villkorlig dom.

"Tryckte ned honom i sängen"

I samma veva började polisen misstänka att det inte stod rätt till, att pappan misshandlat sonen. Hans exsambo sa då i polisförhör:

"Han tog sedan ett nyptag i näsan samtidigt som han tryckte ned honom i sängen. "N N" (sonen, red:s anm) började då att kvälja liksom han svalde sin gråt. "N N" (pappan, red:s anm.) gick och lade sig samtidigt som han sa "där ser du hur man får tyst på en liten."

Året därpå mördade han sin lille son.

"Försiktig utslussning"

Efter morddomen har pappan vårdats inom rättspsykiatrin. Efter en tid påbörjades "en försiktig utslussning", som det står i dokument från rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena och som Expressen har läst. Mannen fick en egen lägenhet och den slutna vården övergick i öppen form. Han har i dag fast sysselsättning och "har alltid skött sig utan anmärkning och utan misskötsamhet", som det står i de nya papperen som skickats till Förvaltningsrätten.

Chefsöverläkarens råd till Förvaltningsrätten är nu att vården avskrivs helt, alternativt fortsätter i öppen form.

Jan Cederborg, verksamhetschef vid rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, kommenterar inte enskilda patientfall, men säger:

- Rent allmänt ska patienten ha genomgått riskbedömning, vara frisk eller kan ha ansetts ha nått sitt habitualtillstånd, ha ett ordnat liv och sysselsättning. Man tittar också på samhällsskyddsfaktorer det vill säga riskhantering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.