Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvartoft om kritiken mot intervjun: ”Inte meningen”

Frågades ut i SVT:s Agenda.
Camilla Kvartoft var en av programledarna som frågade ut Anders Tegnell och Stefan Löfven.

Agendas specialsändning om Sveriges coronastrategi får både ris och ros.

”Varför detta tonläge? Anders Tegnell ställs till ansvar som han var misstänkt”, skriver advokaten Anne Ramberg.

– Självklart kan vi ställa frågor där vi ifrågasätter val av åtgärder, och göra en ansvarsutkrävande intervju med honom, säger programledaren Camilla Kvartoft.

I en två timmar lång extrasändning om coronapandemin och den svenska strategin pressade programledarna Camilla Kvartoft och Nike Nylander makthavare som statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) samt statsepidemiolog Anders Tegnell.

SVT:s program har fått många reaktioner i sociala medier. På Twitter skriver Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet, att det är korrekt med hårda frågor till Folkhälsomyndigheten, men invänder samtidigt mot tonläget.

”Anders Tegnell ställs till ansvar som han var misstänkt. Han är strålande och beundransvärd i sitt tålamod och pedagogik”, skriver Ramberg.

Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, berömmer utfrågningen av statsepidemiologen.

”Det var ingen bra kväll för Anders Tegnell. Äntligen fick vi en ansvarsutkrävande intervju värd namnet”, skriver Dahlberg på Twitter.

”Bra SVT”

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, svarar på samma plattform:

”Jag har ärligt talat aldrig förstått det här ständiga spinnet mot Anders Tegnell. Vilken tjänsteman i modern tid har svarat på lika många frågor, tagit lika många intervjuer och ständigt förklarat myndighetens resonemang?”

Lindberg skriver vidare att han tycker att Agenda hanterade utfrågningen bra som helhet. Det verkar även Alice Teodorescu Måwe, politisk chefredaktör på nya konservativa sajten Bulletin, tycka.

”Bra SVT”, skriver hon på Twitter. 

Camilla Kvartoft: ”Upplevde inte en sådan stämning”

När Expressen når Camilla Kvartoft säger hon att både hon och programledarkollegan Nike Nylander är nöjda med programmet.

– Jag hoppas att publiken kände att de fick lite svar och en bild av hur de ansvariga har tänkt under den här pandemin, och varför de har fattat de olika besluten.

Hon anser samtidigt att makthavarna inte gav särskilt många nya besked.

– Jag tycker nog att den övergripande bilden är att de ansvariga har rätt svårt att se att de kunde ha gjort så mycket annorlunda. De har ändrat synen på behovet av vissa åtgärder, men annars ser de inte riktigt att de hade kunnat göra så mycket annorlunda. 

I sociala medier har vissa reagerat på tonen, att den var ganska skarp, inte minst mot en tjänsteman som Anders Tegnell. Hur ser du på det?

– Det var inte meningen i så fall. Vi är nyfikna och kanske lite envisa, och vill gärna få svar och förstå. Det är av genuint intresse. Jag upplevde inte att det var en sådan stämning i studion, säger Camilla Kvartoft.

– Anders Tegnell är statsepidemiolog och har tagit en massa beslut och rekommendationer under pandemin. Självklart kan vi ställa frågor där vi ifrågasätter val av åtgärder, och göra en ansvarsutkrävande intervju med honom. 

Frågas ut i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.