Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvalitén sjönk och köerna ökade under Busch Thor

Ebba Busch Thor har anklagat Stefan Löfven för ”välfärdssvek”. Foto: PAVEL KOUBEK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor har anklagat Stefan Löfven för ”välfärdssvek”. 

Men när KD-ledaren hade ansvar för Uppsalas äldreomsorg sjönk kvalitén samtidigt som köerna ökade, skriver SvD. 

– Jag är självkritisk till vissa delar, det var jag redan då, säger Ebba Busch Thor till tidningen. 

Inför valet 2018 talades det om kris för Kristdemokraterna. 

Men partiet klarade sig över riksdagsspärren – och därefter har det rusat i väg. 

I senaste mätningen från Expressen/Demoskop uppgav 10,6 procent att de skulle rösta på KD. Hade det varit val i dag så hade partiet blivit Sveriges fjärde största. 

Ebba Busch Thor har vid flera tillfällen anklagat Stefan Löfven för ”välfärdssvek”. Hösten 2017 skrev hon i ett debattinlägg, under rubriken ”Löfven måste ge ett svar på välfärdssveket” på Expressen

Vårdköerna växer, det saknas vårdplatser, förlossningsvården är i kris och väntetiderna på akuten långa”. 

Kvalitén sjönk och köerna ökade under Buch Thors ansvar

Svenska Dagbladet har gått igenom Ebba Busch Thors tid som kommunalråd i Uppsala där hon hade ansvar för stadens äldreomsorg. 

Genomgången visar att kvalitén sjönk och köerna ökade under hennes ledarskap. 

Tillsammans med sina allianskolleger konkurrensutsatte de äldreomsorgen och införde LOV – lagen om valfrihetssystem. Efter allvarliga brister sades flera avtal upp – bland annat på grund av underbemannade demensboenden och bluffrapporterande hemtjänstföretag, skriver SvD. 

– Det var en ideologiskt driven privatisering där aktiebolag skulle driva vårdboenden. Man upphandlade snabbt och med lägsta pris och ställde till problem med aktörer som inte klarade av det, säger Caroline Hoffstedt, Socialdemokraterna, som satt i äldrenämnden med Ebba Busch Thor. 

”Ett fullständigt paradigmskifte”

Under mandatperioden sjönk Uppsala ner på listan gällande nöjdheten med hemtjänsten och särskilda boenden – till plats 258 respektive 218. 

Och mellan 2010 och 2015 ökade väntetiden till särskilt boende från 77 till 91 dagar. 

– KD vill framhålla sig som ett äldrevänligt parti som värnar de äldre, men i Uppsala under Ebba Busch Thor agerade man tvärtom. Vi har haft tuffa år för att sanera underskottet vi fick ärva, säger S-kommunalrådet Caroline Hoffstedt. 

Ebba Busch Thor säger att de jobbade hårt för att skära ner på köerna som redan var långa när KD tog över ansvaret 2006. Hon kallar tiden vid makten ”ett fullständigt paradigmskifte” – och medger att de hade kunnat göra vissa saker bättre. 

– Jag är självkritisk till vissa delar, det var jag redan då. Men det fanns också flera andra delar där utvecklingen gick åt rätt håll och där vi ökade nöjdheten bland de äldre tydligt, säger Ebba Busch Thor till SvD. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.