Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kuwait näst fetaste landet i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Invånarna i Kuwait har blivit näst fetast i världen, efter amerikanarna.

Anledning: de älskar snabbmat och har mycket pengar.

80 procent av alla kvinnor över 15 år är överviktiga, skriver CNN.

Tack vare Kuwaits olja har det blivit ett av världens rikaste länder per capita. Men för mycket av det goda är inte alltid bra. Oljan och pengarna har fört med sig kraftiga viktproblem i landet.

Under de senaste åren har midjemåttet på invånarna i Kuwait ökat markant och gör dem nu till några av världens mest överviktiga, skriver CNN.

Kvinnor fetast

Nästan 70 procent av kuwaitiska män över 15 år är överviktiga eller feta. För kvinnor är siffrorna ännu värre, drygt 80 procent är överviktiga eller feta, enligt Världshälsoorganisationen.

Forskare från London School of Hygiene & Tropical Medicine placerad nyligen Kuwait på andra plats i världen, efter USA, på listan av länderna som konsumerar mest mat per capita.

Viktproblemen har gjort att många i landet har drabbats av hälsorelaterade sjukdomar som diabetes och olika hjärtsjukdomar.

– Jag tror att allt började när Kuwait blev ett rikt land. Vi har en hel del olja, så detta påverkar hur vi lever och vår livsstil. Det har gjort vårt liv mycket enklare. Vi behöver inte arbeta för att överleva, säger träningsexperten Yousef AlQanai, enligt CNN.

Snabbmaten dominerar

En stor förändring är maten. Det blir mer och mer populärt med snabbmat i Kuwait. Gulfkriget förde med sig amerikanska snabbmatskedjor som även nu präglar matkulturen i landet.

– Människor i Kuwait ser McDonald's och Burger King som ordentliga måltider, och inte som skräpmat. Många vet inte vad snabbmat är för typ av mat. De tror att det är som vanlig hemlagad mat, säger Rania Al Mutaxa, en kvinna från Kuwait som tränar inför ett 10-kilomter-lopp, enligt CNN.

Det kryllar av McDonald's

Enligt Rania Al Mutax är det många barn som inte har en aning om att snabbmat från McDonald's inte är hälsosam.

McDonald's öppnade sin första restaurang i landet 1994 och nu finns 65 restauranger runtom i landet.

En annan faktor till mängden överviktiga är landets temperatur. Det är helt enkelt för varmt för att orka gå ut och ta en promenad och träna.

Till följd av ökningen av övervikt har även överviktsoperationer som gastric bypass ökat, rapporterar CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.