Kustbevakningen i insats på Medelhavet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"När vi hade fått ombord alla människor låg den kvar med vatten till relingen", säger Joakim Håkansson, Poseidons befälhavare
Foto: Kustbevakningen
De personer som förts över till fartyget Poseidon kommer nu att föras till Italien.
Foto: Kustbevakningen
"Båten var väldigt överlastad", säger Joakim Håkansson.
Foto: Kustbevakningen
Det är fartyget Poseidon som sedan en vecka tillbaka deltar i EU-operationen.
Foto: Joeds Wikimedia
Poseidon lämnade Göteborgs hamn i mitten av maj.
Foto: Björn Larsson Rosvall / Tt

Svenska kustbevakningens fartyg Poseidon undsatte under söndagen 262 nödställda migranter från en läckande träbåt i Medelhavet.

Larmet kom sent i lördags kväll.

– När vi hade fått ombord alla människor låg den kvar med vatten till relingen, så den fick ligga kvar. Den båten kommer att sjunka, säger Joakim Håkansson, Poseidons befälhavare, till TT.

Det svenska fartyget Poseidon gjorde under söndagen sin första räddningsaktion sedan det anslöt till räddningsarbetet i Medelhavet för en vecka sedan, något som Ekot rapporterat om.

Sent under lördagskvällen kom ett larm från en 20 meter lång träbåt med 262 passagerare, som befann sig utanför Libyens kust.

– Vi har använt natten för att ta oss dit. Det är stora avstånd i Medelhavet, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på kustbevakningen.

Räddningsinsatsen gick bra enligt personal på plats.

– Vi räddade dem ombord, allt gick jättefint och vädret är bra med mycket lite sjögång. Just nu är vi på väg upp mot Sicilien, säger Joakim Håkansson, Poseidons befälhavare, till TT via satellittelefon på söndagen.

De undsatta ska komma från Eritrea, Somalia och Syrien, enligt TT.

Inga personer befaras ha omkommit

Ombord på det svenska fartyget finns ett tjugotal personer i personalen, som består av svenska kustbevakare och poliser. Fartyget ska delta i EU-operationen Triton under tre månader.

Träbåten slog själv larm men har inte sjunkit. Det finns i nuläget inte heller några uppgifter om att personer har omkommit under färden.

– Några personer ombord på båtarna slår larm åt dem när de har kommit en bit från exempelvis Libyens kust. De har inte tillräckligt med bränsle för att ta sig hela vägen. Det är sättet att komma till Europa just nu, säger Mattias Lindholm.

Just nu, med anledning av att det är bra väder, är det många båtar på Medelhavet med migranter som vill ta sig till EU. Förra dygnet tog operationen enligt kustbevakningen hand om 3500 personer.

– Vårt fokus i den här operationen är att rädda liv. Det är en lösning på problemet att många har dött och dör under färden över Medelhavet.

Lång resa tillbaka

De personer som förts över till fartyget Poseidon kommer nu att föras till Italien, dit de var på väg.

– De får sina ärenden prövade i Italien, vilket man har rätt enligt de grundläggande mänskliga rättigheterna att söka asyl, säger Mattias Lindholm.

Utan räddningsinsatsen från svenska fartyget Poseidon och dess personal hade det hela kunnat sluta illa.

– Båten var väldigt överlastad och i dåligt skick och när de stoppade upp såg vi att det vällde in vatten i den. När vi hade fått ombord alla människor låg den kvar med vatten till relingen, så den fick ligga kvar. Den båten kommer att sjunka, säger Håkansson.

Färden tillbaka till Italien kommer dock att bli lång.

– Om vi blir hänvisade till Sicilien tar det ett dygn. Om det blir fastlandet ännu längre, säger Mattias Lindholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.