Kustbevakningen har räddat 800 flyktingar

Publicerad

Det senaste dygnet har nära 800 flyktingar räddats ur Medelhavet, uppger italienska och libyska myndigheter på lördagen.

520 migranter räddades ur fem olika båtar nära den libyska kusten av den italienska kustbevakningen. Kommunikationscentralen i Rom hade snappat upp nödsamtal från passagerare på den sjunkande båten och kustbevakningen kunde ta sig till de nödställda och rädda dem. Det finns ännu inga uppgifter om deras nationalitet.

Libyska marinen meddelade att den i sin tur räddat 105 flyktingar sedan migranternas båt gått sönder i vattnen 50 kilometer öster om Tripoli.

Många från Syrien

Fyktingrutten över Medelhavet från Libyen till Italien är den största till Europa. De flesta flyktingarna kommer från Syrien, de palestinska områdena, Eritrea, Sudan och Somalia.

Enbart till Italien hade det i år, till och med slutet av oktober, kommit cirka 154 000 båtflyktingar. Omkring 3 200 har konstaterats döda/saknade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag