Kusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea. Foto: Mikael FritzonKusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea. Foto: Mikael Fritzon
Kusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea. Foto: Mikael Fritzon
För snart ett år sedan lämnades Samiel och Mihret själva i Norrköping. Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning. Foto: Mikael FritzonFör snart ett år sedan lämnades Samiel och Mihret själva i Norrköping. Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning. Foto: Mikael Fritzon
För snart ett år sedan lämnades Samiel och Mihret själva i Norrköping. Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning. Foto: Mikael Fritzon
– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson. Foto: Mikael Fritzon– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson. Foto: Mikael Fritzon
– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson. Foto: Mikael Fritzon

Kusinerna från Eritrea utvisas – till Etiopien

Publicerad

Kusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea.

Men Migrationsverket och migrationsdomstolen vill skicka dem till Etiopien.

– Jag är rädd. Vi känner ingen där, säger Samiel.

För snart ett år sedan lämnades Samiel Tadese och Mihret Brhane själva i Norrköping. De hade kommit till Sverige tillsammans med sin farbror.

Väl i Norrköping försvann farbrodern spårlöst. Barnen hamnade därefter i Migrationsverkets lokaler i Norrköping.

Men när klockan slog 17 och kontoret stängde fanns ingen som kunde ta hand om kusinerna.

Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning. De hade tidigare varit familjehem och när socialtjänsten ringde i panik tvekade de aldrig att ta emot de ensamkommande barnen.

– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson.

I april kom Migrationsverkets beslut att utvisa barnen. Jens och Madeleine Carlsson blev chockade och överklagade till migrationsdomstolen som prövade ärendet.

I veckan kom domstolen fram till samma beslut och inom fem månader ska kusinerna utvisas.

– Vi har ingen familj i Etiopien. Bara här, säger Samiel Tadese.

"Svårt att förstå"

I och med att barnen växte upp i Etiopien tillsammans med sin farbror har migrationsdomstolen prövat deras ärende om internationellt skydd gentemot nuvarande förhållanden i Etiopien, i stället för Eritrea som de själva säger sig ha medborgarskap i. Där ska även deras föräldrar vara födda, enligt barnen. Redan förra hösten ändrade Migrationsverket deras medborgarskap från eritreanska till etiopiska, och Samiels ålder skrevs upp ett år. Han själv hävdar att han är 13, men Migrationsverket har beslutat att han är 14 år.

– På mindre än 40 minuter bestämde Migrationsverket att deras berättelse inte var trovärdig. De förstår sig inte på barn överhuvudtaget. Mihret har förträngt allt som hänt innan, vilket de vänder emot henne som att hon döljer sin bakgrund, säger Jens Carlsson.

Han menar att Migrationsverket utreder ärendet som om barnen vore vuxna.

– Jag har oerhört svårt att förstå att vi i Sverige utsätter dessa barn för denna behandling. För oavsett bakgrund och historia har de inget ansvar för de beslut som farbrodern tog.

Expressen har försökt nå Migrationsverket och migrationsdomstolen för en kommentar utan att lyckas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag