Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kusinerna från Eritrea utvisas – till Etiopien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea.
Foto: Mikael Fritzon
För snart ett år sedan lämnades Samiel och Mihret själva i Norrköping. Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning.
Foto: Mikael Fritzon
– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson.
Foto: Mikael Fritzon

Kusinerna Samiel Tadese, 14, och Mihret Brhane, 8, ska utvisas. De är ensamkommande flyktingbarn från Eritrea.

Men Migrationsverket och migrationsdomstolen vill skicka dem till Etiopien.

– Jag är rädd. Vi känner ingen där, säger Samiel.

För snart ett år sedan lämnades Samiel Tadese och Mihret Brhane själva i Norrköping. De hade kommit till Sverige tillsammans med sin farbror.

Väl i Norrköping försvann farbrodern spårlöst. Barnen hamnade därefter i Migrationsverkets lokaler i Norrköping.

Men när klockan slog 17 och kontoret stängde fanns ingen som kunde ta hand om kusinerna.

Jens Carlsson och hans fru Madeleine i Vimmerby kom till undsättning. De hade tidigare varit familjehem och när socialtjänsten ringde i panik tvekade de aldrig att ta emot de ensamkommande barnen.

– De är fantasiska barn som knutit sig an till oss. Vi fick in dem i skolan direkt och de har lärt sig språket så att de kan klara sig själva, berättar Jens Carlsson.

I april kom Migrationsverkets beslut att utvisa barnen. Jens och Madeleine Carlsson blev chockade och överklagade till migrationsdomstolen som prövade ärendet.

I veckan kom domstolen fram till samma beslut och inom fem månader ska kusinerna utvisas.

– Vi har ingen familj i Etiopien. Bara här, säger Samiel Tadese.

"Svårt att förstå"

I och med att barnen växte upp i Etiopien tillsammans med sin farbror har migrationsdomstolen prövat deras ärende om internationellt skydd gentemot nuvarande förhållanden i Etiopien, i stället för Eritrea som de själva säger sig ha medborgarskap i. Där ska även deras föräldrar vara födda, enligt barnen. Redan förra hösten ändrade Migrationsverket deras medborgarskap från eritreanska till etiopiska, och Samiels ålder skrevs upp ett år. Han själv hävdar att han är 13, men Migrationsverket har beslutat att han är 14 år.

– På mindre än 40 minuter bestämde Migrationsverket att deras berättelse inte var trovärdig. De förstår sig inte på barn överhuvudtaget. Mihret har förträngt allt som hänt innan, vilket de vänder emot henne som att hon döljer sin bakgrund, säger Jens Carlsson.

Han menar att Migrationsverket utreder ärendet som om barnen vore vuxna.

– Jag har oerhört svårt att förstå att vi i Sverige utsätter dessa barn för denna behandling. För oavsett bakgrund och historia har de inget ansvar för de beslut som farbrodern tog.

Expressen har försökt nå Migrationsverket och migrationsdomstolen för en kommentar utan att lyckas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.