Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KU:s kritik i punkter

Ku:s granskningsbetänkade.

√ Majoriteten i KU, bestående av S, MP, V och SD, konstaterar att Maud Olofsson inte kan undgå kritik för brister vad gäller den gemensamma beredningen, interna informationen samt dokumentationen i samband med regeringens hantering av Vattenfalls förvärv av Nuon.


√ Majoriteten anser också att det är allvarligt att Maud Olofsson valde att inte komma när KU kallade.


√ KU-majoriteten konstaterar att statsministern har ett övergripande ansvar för att beredningsprocesserna, informationen och kommunikationen inom regeringen och regeringskansliet fungerar. Man konstaterar att det funnits brister i både kommunikationen och tillämpningen av regelverket. Någon uttalad kritik mot statsministern ges inte.


√ De borgerliga partierna konstaterar i sin reservation att Maud Olofsson "bär ansvaret för konstaterade brister".


√ KU är enigt i sin kritik mot att regeringen inte följt riksdagsordningens regler för prövning av subsidiaritetsprincipen vad gäller ett EU-beslut om en europeisk åklagarmyndighet.


√ KU-majoriteten (S, MP, V och SD) anser att regeringen brustit i sin styrning av Försvarsmaktens arbete med insatsorganisationen och i återrapporteringen till riksdagen.


√ Samma majoritet anser att det finns brister i regeringens beredning och tillsyn av omregleringarna av apoteks- telekom- och elmarknaderna.

Källa: KU:s granskningsbetänkande (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.