Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KU:s kritik i punkter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ku:s granskningsbetänkade.

√ Majoriteten i KU, bestående av S, MP, V och SD, konstaterar att Maud Olofsson inte kan undgå kritik för brister vad gäller den gemensamma beredningen, interna informationen samt dokumentationen i samband med regeringens hantering av Vattenfalls förvärv av Nuon.


√ Majoriteten anser också att det är allvarligt att Maud Olofsson valde att inte komma när KU kallade.


√ KU-majoriteten konstaterar att statsministern har ett övergripande ansvar för att beredningsprocesserna, informationen och kommunikationen inom regeringen och regeringskansliet fungerar. Man konstaterar att det funnits brister i både kommunikationen och tillämpningen av regelverket. Någon uttalad kritik mot statsministern ges inte.


√ De borgerliga partierna konstaterar i sin reservation att Maud Olofsson "bär ansvaret för konstaterade brister".


√ KU är enigt i sin kritik mot att regeringen inte följt riksdagsordningens regler för prövning av subsidiaritetsprincipen vad gäller ett EU-beslut om en europeisk åklagarmyndighet.


√ KU-majoriteten (S, MP, V och SD) anser att regeringen brustit i sin styrning av Försvarsmaktens arbete med insatsorganisationen och i återrapporteringen till riksdagen.


√ Samma majoritet anser att det finns brister i regeringens beredning och tillsyn av omregleringarna av apoteks- telekom- och elmarknaderna.

Källa: KU:s granskningsbetänkande (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.