Efter att den kurdiska presidenten Massoud Barzani haft möte med Kurdistans politiska partier på onsdagen, har man enats om årets datum då en folkomröstning och självständighet och parlamentsval kommer hållas i Kurdistan. Foto: SASA KRALJ / AP
Efter att den kurdiska presidenten Massoud Barzani haft möte med Kurdistans politiska partier på onsdagen, har man enats om årets datum då en folkomröstning och självständighet och parlamentsval kommer hållas i Kurdistan. Foto: SASA KRALJ / AP

Kurdistan till folkomröstning om självständighet och parlamentsval

Publicerad

Kurdistan kommer att hålla folkomröstning om självständighet i september i år.

Det skriver president Barzanis assistent på Twitter, efter att presidenten hållit möte med Kurdistans politiska partier på onsdagen.

– Grannar kan reagera negativt på folkomröstningen, säger VLT:s politiska redaktör Sakine Madon.

Efter att den kurdiska presidenten Massoud Barzani haft möte med Kurdistans politiska partier i huvudstaden Erbil på onsdagen, har man enats om årets datum då en folkomröstning och självständighet och parlamentsval kommer hållas i Kurdistan. Det rapporterar Rudaw.

Självständighetsvalet kommer hållas den 25 september och parlamentsvalet den 6 november i år.

Barzani ska även utse folkomröstningskommittéer i tre utskott som kommer besöka andra länder samt grannländerna.

Kurdistans premiärminister Nechirvan Barzani säger även i en intervju med Times Record News i förra månaden att en folkomröstning om självständighet "visar det internationella samfundet vad befolkningen vill ha". 

Kurdistans premiärminister Nechirvan Barzani säger även i en intervju med Times Record News i förra månaden att en folkomröstning om självständighet "visar det internationella samfundet vad befolkningen vill ha". Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hemim Hawrami, president Barzanis assistent, skriver på twitter: "Stora nyheter. Kurdistan folkomröstning för självständighet sker 25/9/2017."

https://twitter.com/heminhawrami/status/872463815627202560

Även komikern Soran Ismail, som har irakisk-kurdiskt påbrå har twittrat om de nya uppgifterna och beskriver folkomröstningen som "enormt!".

https://twitter.com/Soranismail/status/872468975082496000

Risk för negativa reaktioner från gannländer

Sakine Madon, VLT:s politiska redaktör och tidigare kolumnist på Expressens ledarsidor, har rötter i turkiska delen av Kurdistan, och är positivt inställd till en folkomröstning.

– Det är fantastiskt, om det blir av. Kurderna är världens största nation utan stat. Turkiet, Syrien, Irak och Iran har med alla medel försökt bli av med kurder, genom allt från gasbombningar till påtvingad assimilation. Självständighet har därför blivit en dröm för många kurder, säger hon.

Däremot menar Madon att Kurdistans grannar kan reagera negativt på folkomröstningen om självständighet. Särskilt Turkiet, där kurderna utgör cirka 25-30 procent av befolkningen. Men även andra länder kan komma visa nervositet inför det kommande valet, enligt Madon.

– Men det viktigaste för Mellanöstern är att grupper som utsatts för folkmordsförsök och fördrivning, såsom kurder och inte minst de kristna grupperna, får leva i fred och trygghet. Om Kurdistan skulle bli självständigt hoppas jag att det uppstår ett självstyre även för regionens kristna. De finns knappt kvar och utsätts för grym förföljelse, och läget är riktigt illa sedan IS framfart, säger hon.

Oppositionspartiet avböjde att delta i mötet

Oppositionspartiet Gorran, som har krävt en ombildning av Kurdistans parlament för att överhuvudtaget ge sig in i diskussionerna, meddelade under tisdagen att de tar avböjer att delta i mötet.

– Som Förändringsrörelsen kommer vi inte delta i mötet, säger Shorish Haji, ordförande för Gorran enligt Rudaw.

Det kurdiska parlamentet har inte sammankallats sedan oktober 2015 så säkerhetsstyrkor i Erbil – till stor del under kontroll av Kurdistans Demokratiska Parti (KDP) – hindrade en talesperson inom Gorran från att återvända till huvudstaden där parlamentet är beläget. 

Läget mellan de två partierna förvärrades senare under 2015 när Gorran-influencerade protester utbröt i oktober månad i Sulaymaniya-provinsen, söder om Erbil, där ett antal personer från KDP dödades. Partiet anklagade då Gorran för att ligga bakom protesterna, vilket partiet förnekade.

Slagits för självständighet i generationer

Kurderna har länge varit utsatta för olika former av förtryck och de har slagits för ett självständigt Kurdistan i generationer. Detta har skapat konflikter mellan de olika kurdiska grupperna som sträcker sig över fyra landområden: Turkiet, Irak, Iran och Syrien.

Men andra länder så som USA, Storbritannien och Frankrike har också intressen i regionen. Likaså Ryssland. Deras förhållande till kurderna har traditionellt sett balanserats med ländernas förhållande med de olika statliga regimerna i regionen. 

Sedan IS framfart har kurderna blivit en viktig allierad, då IS anses som den gemensamma fienden. 

Sverige har inte erkänt Kurdistan som en självständig stat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag