De irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: AHMED JALIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDe irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: AHMED JALIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: AHMED JALIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDe irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De irakiska truppförflyttningarna oroar kurderna. Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kurdiska oron när Iraks trupper flyttas

Publicerad

Den irakiska regeringen fördömde den kurdiska folkomröstningen om självständighet.

Nu fruktar kurderna en attack – efter stora irakiska truppförflyttningar i området.

Men Iraks premiärminister förnekar:

– Vi kommer inte använda vår armé mot vårt eget folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare, säger Haider al-Abadi till kurdiska nyhetssajten Rudaw.

Flera vägar mellan städerna Erbil och Dohuk i irakiska Kurdistan och Iraks näst största stad Mosul var avstängda under delar av torsdagen. Anledningen var att kurdiska Peshmerga-soldater fruktade att irakiska regeringsstyrkor och miliser planerade att anfalla kurdstyrda områden utanför städerna Kirkuk och Mosul.

Samtidigt kom uppgifter som bekräftade stora irakiska truppförflyttningar i området.

"Irakiska styrkor flyttar från fronten vid Hawija till västra Anbar för att befria Rawa, Qaim och säkra Iraks gräns mot Syrien" skriver Brett McGurk, USA:s sändebud i kampen mot IS på Twitter.

https://twitter.com/brett_mcgurk/status/918461576520392704

"Plikt är att bevara landets enighet"

Men Iraks premiärminister Haider al-Abadi förnekar alla påståenden om ett förestående anfall mot kurderna.

– Vi kommer inte använda vår armé mot vårt eget folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare, säger han under ett möte med lokala myndigheter i Anbarregionen rapporterar Rudaw.

Samtidigt klargjorde han att regeringens plikt är att bevara landets enighet.

Relationerna mellan den irakiska regeringen och landets kurdstyrda områden har varit spänd sedan kurdernas folkomröstning om självständighet för irakiska Kurdistan i slutet av september i år. Omröstningen har fördömts av Bagdad som anser att den var illegal, och sedan dess har det cirkulerat olika uppgifter om att Irak förbereder en attack.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag