Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kupplaner av unga sverigedemokrater

Polis och inhyrda vakter fanns på plats efter att William Hahne uppmanat till kupp.

Det planerade kuppförsöket från Sverigedemokratisk ungdoms misslyckades.

Partiet hade på söndagskvällen tänkt ta över Föreningen Nordens ungdomsförbunds, FNUF, möte, men en mangrann uppslutning satte stopp.

– Jag kan nu bekräfta att kuppförsöket misslyckades, säger förbundsordföranden Thorgny Arwidson, strax efter klockan 19.

Det här är Föreningen Norden

■ Föreningen Norden är en förening som arbetar för ökad nordism, samarbete mellan länderna i Norden. 

Föreningen är partipolitisk obunden. Den bildades 1919.

■ Föreningen vill öka kunskapen om ländernas kultur, språk, organisation och ländernas inre förhållanden och är organiserad i lokalföreningar och distrikt.

■ Föreningen Nordens är främst aktiv genom sina lokalföreningar och medlemmar kan vara privatpersoner och organisationer.

■ Föreningen arbetar för ökat samarbete mellan nätverk i de nordiska länderna och anordnar konferenser och seminarier samt ger ut en tidning – Nordens Tidning – som kommer fyra gånger om året.

■ Föreningen Norden ungdomsorganisation har Förkortningen FNUF – Föreningen Nordens Ungdomsförbund – och vänder sig till åldersgruppen 16 till 35 år.

■ FNUF har lokalavdelningar i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Skåne. FNUF arbetar ungefär som moderföreningen med olika arrangemang som resor, seminarier och föreläsningar. FNUF Sverige bildades 1978.

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, hade en plan om att kuppa in sig på FNUF:s Stockholmsorganisation.

Enligt ett Facebook-inlägg av vice förbundsordföranden William Hahne ville SDU i förlängningen ta över hela ungdomsförbundet och föreningens lokaler, heltidsanställningar och kassakista.

"Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt", skriver Hahne.

Stor uppmärksamhet på Twitter

Detta skapade en enorm debatt och kuppförsöket uppmärksammades på bland annat Twitter. Artisterna Petter, Timbuktu och Latin Kings gav sitt stöd för FNUF och uppmanade medlemmar att ta sig till mötet.

På mötet märktes uppmaningen av. I stället för det vanliga 20-talet medlemmar var ett drygt 150-tal medlemmar på plats för att rösta på mötet.

– Det är spännande att det har blivit sådant engagemang på internet. Men jag är också fruktansvärt upprörd att det finns en grupp människor som uppmanar folk att bryta de stadgar och demokratiska värden som föreningen står för, säger Stockholmssektionens ordförande Emelie Weski.

Värden som kolliderar

Mötet hade flyttats från förbundets lokaler på Hantverkargatan till det betydligt mer rymliga Clarion Hotel Sign.

Mötet bevakades av både säkerhetsvakter och ett antal polisenheter.

– Vi har hyrt in Securitas och gjort en riskanalys tillsammans med polisen, säger ordföranden Thorgny Arwidson.

Enligt FNUF själva representerar förbundet i första hand fem världen: Demokrati, tolerans, öppenhet, jämställdhet och hållbarhet.

– När vi pratar om nordisk retorik pratar vi om mångfald, medan SDU pratar om enfald. Så det är två värden som kolliderar, säger Emelie Weski.

Bakgrund inom FNUF

FNUF bestämde på söndagsförmiddagen att genomföra mötet som planerat.

– Jag blir väldigt exalterad av att så många brinner för demokratin. Det är uppenbart att många vill stå upp för värden som Norden är kända för – som demokrati, öppenhet och mångfald, säger Emelie Weski.

William Hahne har själv en bakgrund inom FNUF.

– Han hade en förtroendepost, men när det gick upp för oss att han samtidigt var aktiv inom SDU uppmanades han att välja mellan uppdragen, eftersom det inte ligger i linje med vår hållning. Man kan inte vara medlem i ett nationalistiskt ungdomsförbund och samtidigt vara med hos oss, som är ett internationellt förbund, säger ordföranden Thorgny Arwidson.

Bekräftar kuppförsöket

Enligt William Hahnes Facebooksida verkar ett antal medlemmar ha registrerat sig hos FNUF för att ha rösträtt på mötet. Om det verkligen var några på plats är dock mer oklart.

Hahne bekräftar också att kuppförsöket var seriöst menat:

"Eftersom bilden av SDU:s ambitioner för FNUF blivit förvrängda av media har vi valt att inte kandidera detta år. Vi ämnar dock kvarstå som medlemmar i organisationen. Med detta betraktar vi saken som utagerad", skriver han på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.