Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kuppen i ”Sverige möts” – aktivist tog sin in i studion

Kuppen i ”Sverige möts” – aktivist tog sin in i studion.
Mitt under ”Sverige möts” tog sig en aktivist in i studion och skrek att han ”limmat fast sig”.
Foto: SVT
Vakter kunde kort senare föra undan mannen.
Foto: SVT
Kvällens program om ”Sverige möts” handlar om klimatet.
Foto: SVT

Här försöker en man limma fast sig på golvet under SVT:s program ”Sverige möts”

– Det är någon som ska limma fast sig på golvet, säger programledaren Magnus Thorén. 

– Jag är limmad! Jag är limmad! skriker aktivisten – innan poliser drar upp honom från golvet och för bort honom från scenen. 

Efter sändningen konstaterar Magnus Thorén: 

– Det här är något av det underligaste jag varit med om. 

Klimatdebatten pågick för fullt i SVT:s Sverige möts. Men cirka 15 minuter in i direktsändningen hände plötsligt något som får både publiken och programledaren att reagera med förvåning. 

En man syns ta av sig tröjan och gå upp på scenen. 

– Oj, här händer det grejer. Vi får se om vi kan fortsätta. Det är någon som ska limma fast sig på golvet, säger programledaren Magnus Thorén i sändningen. 

Sedan hörs buller och oväsen innan aktivisten skriker: 

– Jag är limmad! Jag är limmad! 

Programledaren: ”Försökte limma fast sig på håret”

Om aktivisten var limmad så förblev han det inte under lång tid. Inom en minut syns hur poliser handgripligen lyfter i väg honom från scenen. 

– Jag upplevde bara att det var ett tumult bredvid mig. Plötsligt låg det en man på golvet och försökte limma fast sig på håret och handflatan. Jag förstod att de skulle ta bort honom men jag hoppades att han inte skulle ha hunnit limma fast sig i håret, för det skulle sannolikt ha gjort ont, säger Magnus Thorén efter sändningen. 

Klimataktivister har tidigare genomfört aktioner, bland annat på Bromma flygplats och på Centralbron, där de har limmat fast sig själva. 

– Jag kände mig aldrig hotad eller rädd utan jag insåg ganska snabbt att det var en klimataktivist som på något sätt ville visa på nödläget. De använder ju de här metoderna, den här typen av aktioner. 

Efter programmet kan Magnus Thorén bocka av en av sina märkligaste arbetsdagar. 

– Det är inte formulär 1 A vad man normalt sett hamnar i för situationer som programledare. Man kan hamna i många situationer men det där var något av det underligaste jag har varit med om.  

Ansvarig utgivare: ”Vi har väl inarbetade säkerhetsrutiner”

Sofia Dahlström är programchef för SVT Samhälle i Göteborg och ansvarig utgivare för Sverige möts.  

”I direktsändning finns det alltid en risk för olika typer av störningar av sändningen. Klimatfrågan engagerar verkligen både våra tittare och de som var på plats i publiken på torget i Uddevalla och det visade programmet. Jag tycker att det är illa att försöka avbryta en viktig diskussion kring en av valets viktigaste frågor men är samtidigt väldigt nöjd med att det inte lyckades. Redaktionen och programledare Magnus Thorén parerade tilltaget utan att sändningen avbröts och det visar att våra rutiner fungerar”, skriver Sofia Dahlström i ett mejl.  

Hon tycker att det snabba polisingripandet visar på god säkerhet kring scenen. 

”Vi har väl inarbetade säkerhetsrutiner och just kvällens händelse är ett gott betyg att den fungerar”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.