Kupp vid filosofiska institutionen i Uppsala

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag började skratta när jag såg det första gången", säger Rysiek Sliwinski, studierektor vid filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.
Foto: PRIVAT
Uppsala universitet.
Foto: David Naylor / UPPSALA UNIVERSITET

I ett rum på Uppsala universitet hänger tjugo porträtt – alla av män.

Såhär har det sett ut sedan 70-talet.

Men nu har några anonyma kuppmakare tröttnat på den ojämnlika könsfördelningen – och klistrat bilder av kvinnor över männen.

– Vi finns. Vi kräver representation, skriver de från ett hemligt konto på Facebook.

I ett seminarierum på filosofiska institutionen vid Uppsala universitet hänger tjugo porträtt där samtliga är av manliga professorer.

Men när studenter och personal i måndags återvände till universitet efter helgen, var ansiktena utbytta.

Nu satt i stället bilder på kvinnor fastklistrade över männens ansikten – däribland de kända filosoferna Hanna Arendt, Simone de Beauvoir och Ayn Rand.

Vem som ligger bakom kuppen är fortfarande inte känt. Ett anonymt konto på Facebook, som namngett sig "En kvinna skojar Ni", har tagit på sig ansvaret, och skriver i en status:

"I filosofiska institutionens seminarierum hänger enbart porträtt av manliga filosofer. Institutionen har planerat att sätta upp ett porträtt av EN kvinnlig filosof. Porträttet har inte satts upp än men det är heller inte tillräckligt med enbart en kvinna. Det finns många kvinnor som har gjort mycket för filosofin. Det är hög tid att de också får sin plats. Om kriterierna för porträtten på väggen utesluter mångfald så bör filosofiska institutionen finna nya kriterier."

Vill driva en förändring

I ett mejl till Expressen skriver "En kvinna skojar Ni":

"Filosofivärlden är väldigt ojämställd och väggen med porträtt är bara en sak som representerar det. Kvinnliga filosofer erkänns inte alls i lika stor utsträckning för sitt arbete som manliga filosofer. Både i termer av att kvinnornas arbete inte värderas lika högt samt att de inte får samma utrymme att ta plats och synas. Filosofistudenter ges därmed inga kvinnliga förebilder och väggen blir ett indirekt sätt att påtala att filosofivärlden bara har plats för män. Filosofi som ämne skadas också av den mansnorm som råder inom den."

"Vi utförde aktionen för att vi ville driva på en förändring av kriterierna för vilka som representeras på väggen i det filosofiska seminarierummet. Det här var sättet vi kunde påverka för att skapa diskussion och förhoppningsvis bidra till en permanent förändring av väggen."

Många är kritiska

Rysiek Sliwinski, som är studierektor vid filosofiska institutionen i Uppsala, säger att han betraktar kuppen som oförarglig.

– Jag började skratta när jag såg det första gången. Det är otroligt skojfriskt.

Han berättar att galleriet representerar professorer som tidigare varit verksamma vid institutionen.

– Det råkar vara så att vi inte haft några kvinnliga professorer i Uppsala tidigare, filosofin i Sverige har varit otroligt mansdominerad. Situationen håller på att ändras, men det går inte snabbt.

Enligt Rysiek Sliwinski är det flera unga studenter som uttryckt sig kritiskt om porträttsamlingen.

– Det är en tradition vi har haft länge. Men är det så att många stör sig kan vi flytta på den. Vi är otroligt flexibla.

Under tiden kommer bilderna på de kvinnliga filosoferna att hänga kvar.

– De kan få vara kvar tills vi bestämt oss för vad som nu ska hända med galleriet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.