Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kupp utanför LO-borgen: Staty av en dammsugande Lamotte

Ett elbolag ligger bakom statyn av Lamotte.
Lamotte-statyn står placerad intill August Palm-statyn utanför LO-borgen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Bakom kuppen står energibolaget ”Kärnkraft”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Bakgrunden till kuppen är en SVT-publicering där tittare uppmuntrades att minska sin elförsörjning – bland annat genom att pausa användningen av dammsugare.
Foto: SVT
Ebba Busch är en av alla kritiker mot den nuvarande energipolitiken som poserat med dammsugare efter SVT-publiceringen.
Foto: FACEBOOK

Ett elbolag har placerat en staty föreställande Joakim Lamotte med dammsugare utanför LO-borgen. 

Statyn är ett marknadsföringsjippo för ett elbolag kopplat till honom och ett inlägg i energidebatten. 

Någon har placerat en staty vid Norra bantorget, strax utanför entrén till fackförbundet LO:s kontor i Stockholm. Statyn föreställer kärnkraftsinfluencern och medborgarjournalisten Joakim Lamotte. Figuren bär på en dammsugare och en skottsäker väst. Statyns sockel pryds med logotypen och adressen till elbolaget ”Kärnkraft”.

Energibolagets delägare Chang Frick, tillika chefredaktör för Nyheter idag, en sajt med koppling till SD, tar på sig tilltaget i ett pressmeddelande från energibolaget. 

Dammsugaren har under de gångna två veckor seglat upp som en symbol i den svenska eldebatten. Kärnkraftsförespråkare och kritiker mot den nuvarande energipolitiken har poserat med dammsugare – däribland KD-ledaren Ebba Busch. Detta efter en SVT-publicering där man uppmuntrade tittare att minska på sin elförsörjning – bland annat genom att pausa användningen av den elslukande apparaten. 

Sprids av SD och KD

Först ut att rapportera om spektaklet är Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks.se. 

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö kommenterar bilder på statyn på Twitter och kallar Chang Frick för ”busfrö.” 

Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, uppger att det inte är ett ärende för polisen i nuläget och det inte går att kontrollera om placeringen av statyn fått tillstånd. Hon hänvisar frågan till Stockholms stad. Erik Söderberg, pressansvarig vid trafikförvaltningen på Stockholms stad, hänvisar i sin tur tillbaka frågan till polisen. LO avböjer att kommentera statyn då den står på stadens mark.  

Chang Frick om statyn

Chang Frick säger att statyn är ett inlägg i energidebatten som rasat. Hade inte covidpandemin gjort det omöjligt hade han kanske arrangerat en demonstration. Själva platsen är vald med omsorg säger han, dels för att inte vara i vägen, och dels är närheten till LO:s kontor symboliskt. 

Något tillstånd för att sätta upp statyn har han inte sökt. Om staden vill att den flyttas är han tillmötesgående beroende på vad de har för argument säger han. 

– Ja alltså, det får väl bli en dialog med Stockholm stad och så får man börja där, och se vad de säger. Men visst, finns det något uppenbart argument: ”Just där blockar ni där brandbilar behöver köra”, att vi har missat något, så är det klart att jag är beredd att flytta den. Till någon annan park kanske, eller rondell – man vet aldrig var den dyker upp, säger Chang Frick.

Expressen har sökt Joakim Lamotte för en kommentar. 

Energidebatten

Efter att Sverige drabbats av elbrist och höga elpriser under vintermånaderna, så har den svenska energipolitiska debatten fått ny kraft. Flera industrier så som pappersjätten Holmen valde att stänga sin produktion på grund av de höga priserna. Borgerliga partier och Sverigedemokraterna har anklagat regeringspartierna för att ha misslyckats i energifrågan och krävt nya satsningar på kärnkraft. Regeringen har i sin tur anklagat de borgerliga för populism och försvarat sig med att kärnkraftsavvecklingen skett på kommersiella grunder. 

14 februari: ”Det Kristersson sysslar med är ren populism”

Förra söndagen debatterade Miljöpartiets Per Bolund och Moderaternas Ulf Kristersson energifrågan i SVT:s Agenda. Där lyftes bland annat frågan om nedstängningen av kärnkraftverket ringahals.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.