Kungahusets oro – Prins Andrew vill ut i rampljuset

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Prins Andrew vill gärna komma tillbaka till offentligheten.
Foto: SANG TAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew har hållit sig i skuggorna sedan han blev fråntagen sina kungliga titlar i samband med att han anklagades för våldtäkter.

Nu uppges han vilja komma tillbaka ut i rampljuset, vilket skapar stor oro i det brittiska kungahuset, rapporterar The Sun.

Den våldtäktsanklagade prinsen planerar en återkomst till det offentliga livet i sommar. Det hävdar hovexperten Neil Sean. 

Prins Andrew ska, enligt Sean, planera ett ”långt möte och samtal” med sin mor drottning Elizabeth och då försöka övertala henne att låta honom utföra kungliga uppdrag, rapporterar The Sun.

Försöken att komma tillbaka ut i rampljuset ska dock ha rört upp känslor i det brittiska kungahuset, särskilt hos prins Charles och prins William. De är, enligt Sean, ”mycket bekymrade” över prins Andrews planer.

Prins Andrews många försök

Det har under våren rapporterats att prinsen varje dag besöker drottning Elizabeth i försök att reparera relationen dem emellan och förbättra sitt rykte. 

Han har också gjort ansträngningar för att komma tillbaka till det offentliga livet och hade i början av juni planerat att medverka vid en ceremoni för Strumpbandsorden – men det blåstes av i sista sekund. Då rapporterade Daily Mail att den inställda medverkan berodde på att kungahuset oroades över att prinsen skulle bli utbuad.

Prins Charles och prins William har aktivt lobbat mot drottning Elizabeth för att hålla prins Andrew borta från offentliga åtaganden.

Prins Andrew har fråntagits sina kungliga och militära titlar – detta med anledning av att han anklagades för att ha förgripit sig på den då 17-årige Virginia Giuffre. Prinsen var på väg upp i rätten men förlikade i slutändan med Giuffre, där prins Andrew tvingades betala en stor summa pengar.

Brittiska prinsparet dyker i Karibien – möts av slaveriprotester

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.