Williams ord om Dianas död: ”En smärta likt ingen annan”

I en ny dokumentär pratar prins William om psykisk ohälsa.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Diana i en bilolycka i Paris 1997.
Foto: JOHN STILLWELL / AP

Prins William har tidigare pratat om prinsessan Dianas bortgång, men i en ny dokumentär öppnar han upp sig om den stora sorgen.

Han pratar även om att tiden som ambulanspilot tog hårt på honom och hur viktigt det är att kunna prata om psykisk ohälsa.

– Att förlora min mamma var en smärta likt ingen annan, säger prinsen i BBC dokumentären citerar Daily Mail.

Prinsess Diana omkom i en bilolycka 1997 i Paris då prins William var 15 år gammal och prins Harry 12 år. 

Tidigare har prins Harry varit öppen och pratat om psykisk ohälsa, men i BBC dokumentären ”A Royal Team Talk: Tackling Mental Health” berättar nu även prins William om sitt mentala mående och sorgen efter mammans bortgång.

Kronprins Charles med prins William och prins Harry i väntan på att Dianas kista ska anlända till Westminster 1997.
Foto: JOHN GAPES / AP PRESSENS BILD

– Jag tror att när man berövad i en så ung ålder, känner man en smärta likt ingen annan, säger prins William i dokumentären skriver Daily Mail.

Han fortsätter:

– Och du vet att det kommer vara väldigt svårt att vara med om någonting som orsakar än värre smärta.

”Vi borde prata om det”

I dokumentären diskuterar prins William även sin tid som ambulanspilot mellan 2015 och 2017. Han erkänner då att han många gånger tog med sig stressen hem från jobbet.

Vissa gånger var det nästan omöjligt att hantera sorgen han dagligen fick se, berättar han i dokumentären.

– Det gör att du blir väldigt deprimerad med många negativa känslor, du tror att döden är bakom dörren var du än går. Det är en börda att bära och känna.

Vissa familjer han träffade i samband med arbetet kände han ett personligt band till.

– Den råa känslan, jag tänkte bara... Jag kunde känna att det bubblade upp inom mig och att det skulle ta tag och bli ett riktigt problem.

Till skillnad från sin bror ska prins William inte sökt professionell hjälp för sin psykiska ohälsa, utan pratat med kolleger, familj och vänner.

– Saken med psykisk ohälsa är den att vi alla kan relatera till det. Vi ser det dagligen runtomkring oss, så vi borde prata om det. Det skulle göra en stor skillnad, säger prins William i dokumentären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.