Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför får inte William och Kate bo på Slottet

Hertigparet anlände på måndagskvällen och kördes av svensk säkerhetspolis. I baksätet satt Kate och William.Foto: SVEN LINDWALL
Kate och William går in i sin tillfälliga bostad i Diplomatstaden.Foto: SVEN LINDWALL
Kate.Foto: SVEN LINDWALL

Nu har Kate och William landat i Sverige.

Men det brittiska hertigparet får bo hemma hos den brittiske ambassadören – och inte hos kungafamiljen på Slottet.

– Som det ser ut nu finns det ingen möjlighet att bo i gästvåningen, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

På måndagskvällen, strax efter klockan 21, landade ett av den brittiska kungafamiljens privatjet i Sverige. 

Planet, av typen Embraer Legacy 600, kan ta 13 passagerare och används flitigt av det brittiska kungahuset för officiella resor.

När planet landade i ett snöigt Stockholm var det hertigparet av Cambridge, William och Kate, som var huvudpersonerna. Enligt modebloggaren @japanese_ginger bar hertiginnan en kappa av märket Mulberry när hertigparet tog sig från flygplatsen. 

https://twitter.com/Japanese_Ginger/status/958093741524508674

De har flugit hit för ett två dagar långt officiellt besök som inleds på tisdag.

Men redan på kvällen landade alltså Kate och William på svensk mark. De åkte sedan i en mindre kortege till Diplomatstaden på Östermalm i Stockholm, där brittiske ambassadören David Cairns har sin officiella bostad. 

Huset färdigställdes 1915 och flera av rummen har vacker utsikt mot Djurgårdsbrunnsviken.

Kate och William anlände i en svart bil som kördes av svenska poliser. Kate var klädd i en rosa kappa och prins William i svart.

Prins William kliver ur bilen vid diplomatbostaden.Foto: SVEN LINDWALL

Brukar få bo på Slottet

Att låta hertigparet bo där var dock inget lätt beslut för hovet.

Normalt sett brukar kungen låta utländska gäster som kungafamiljen träffar bo på Stockholms slotts gästvåning. En tradition som kungen håller hårt i.

– Ja, så brukar det vara, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, och fortsätter:

– Just nu pågår renoveringar av fasaden på Stockholms slott. I och med inventarierna på insidan måste även de säkras upp inuti rummen. Det innebär att inte går att bo eller vistas där inne. Som det ser ut nu finns det ingen möjlighet att bo i gästvåningen.

Inte heller när Islands president besökte Sverige för statsbesök för två veckor sedan kunde han och hustrun bo på Slottet. De bodde i stället på Grand hotel.

Under Kates och Williams Sverigeresa är det kronprinsessan Victoria och prins Daniel som guidar hertigparet under besök på alltifrån Karolinska institutet till varuhuset NK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.