Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilma, 15, fick träffa prins Daniel efter operationen

Vilma, 15, fick träffa prinsen.
En mycket glad Vilma Gustavson, 15.

UPPSALA. Vilma Gustavson, 15, gick igenom en njurtransplantation för omkring ett år sedan.

På onsdagen fick hon träffa prins Daniel – som gjorde samma resa för åtta år sedan.

– Vi delar något som inte så jättemånga människor har gått igenom, säger prins Daniel.

Under onsdagen besökte prins Daniel Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där deltog han i ett symposium om organdonation och transplantationsforskning. Prinsen har själv genomgått en njurtransplantation.

– Jag har haft otrolig tur och mår väldigt bra. Det har varit väldigt lyckat. I maj är det åtta år sedan jag fick en ny njure. Jag har haft, peppar peppar ta i trä, väldig tur. Det har inte påverkat mig särskilt mycket, mer än kanske en viss ödmjukhet inför livet och att man uppskattar att vara frisk om man har provat på att inte må så bra, säger prins Daniel till Expressen efter symposiet.

"Vi delar något"

Strax innan hade han träffat Vilma Gustavson, 15, som i maj förra året genomgick en njurtransplantation. Hennes pappa, Leif Gustavson, 54, ställde upp som donator.

– Det är alltid starkt att träffa någon, särskilt en ung person, som tack vare en donators goda vilja har fått sitt liv tillbaka. Det är det finaste man kan ge någon, att göra så att personen kan fortsätta leva ett friskt och hälsosamt liv. De här mötena är viktiga och starka, i detta fall med en ung tjej. Det har gått jättebra med hennes transplantation.

Kunde ni utbyta några erfarenheter sinsemellan?

– Absolut. Nu vill jag inte gå in i detalj på vad vi sa, men vi delar något som inte så jättemånga människor har gått igenom.

"Kan rädda liv"

Prins Daniel försöker i sin prinsroll att sätta ljus på frågan om organdonation. Han är bland annat beskyddare av organisationen ”MOD – Mer organdonation” och vill försöka övertyga människor att anmäla sig till donationsregistret.

– Över 80 procent av svenska folket vill, om de av någon anledning skulle gå bort, ge sina organ till någon som behöver det. Men endast 15 procent har skrivit upp sig i donationsregistret. Så där finns det en diskrepens mellan vad man vill – och vad man gör. Med er hjälp, och med andra mediers hjälp, kanske vi kan sprida budskapet att man inte bara ska tänka och vilja utan också visa med handling vad man vill, säger prins Daniel och avslutar:

– En person som ställer upp som donator kan rädda åtta människors liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.