Vilma, 15, fick träffa prinsen.Vilma, 15, fick träffa prinsen.
Vilma, 15, fick träffa prinsen.
En mycket glad Vilma Gustavson, 15.En mycket glad Vilma Gustavson, 15.
En mycket glad Vilma Gustavson, 15.

Vilma, 15, fick träffa prins Daniel efter operationen

Publicerad

UPPSALA. Vilma Gustavson, 15, gick igenom en njurtransplantation för omkring ett år sedan.

På onsdagen fick hon träffa prins Daniel – som gjorde samma resa för åtta år sedan.

– Vi delar något som inte så jättemånga människor har gått igenom, säger prins Daniel.

Under onsdagen besökte prins Daniel Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där deltog han i ett symposium om organdonation och transplantationsforskning. Prinsen har själv genomgått en njurtransplantation.

– Jag har haft otrolig tur och mår väldigt bra. Det har varit väldigt lyckat. I maj är det åtta år sedan jag fick en ny njure. Jag har haft, peppar peppar ta i trä, väldig tur. Det har inte påverkat mig särskilt mycket, mer än kanske en viss ödmjukhet inför livet och att man uppskattar att vara frisk om man har provat på att inte må så bra, säger prins Daniel till Expressen efter symposiet.

"Vi delar något"

Strax innan hade han träffat Vilma Gustavson, 15, som i maj förra året genomgick en njurtransplantation. Hennes pappa, Leif Gustavson, 54, ställde upp som donator.

– Det är alltid starkt att träffa någon, särskilt en ung person, som tack vare en donators goda vilja har fått sitt liv tillbaka. Det är det finaste man kan ge någon, att göra så att personen kan fortsätta leva ett friskt och hälsosamt liv. De här mötena är viktiga och starka, i detta fall med en ung tjej. Det har gått jättebra med hennes transplantation.

Kunde ni utbyta några erfarenheter sinsemellan?

– Absolut. Nu vill jag inte gå in i detalj på vad vi sa, men vi delar något som inte så jättemånga människor har gått igenom.

"Kan rädda liv"

Prins Daniel försöker i sin prinsroll att sätta ljus på frågan om organdonation. Han är bland annat beskyddare av organisationen ”MOD – Mer organdonation” och vill försöka övertyga människor att anmäla sig till donationsregistret.

– Över 80 procent av svenska folket vill, om de av någon anledning skulle gå bort, ge sina organ till någon som behöver det. Men endast 15 procent har skrivit upp sig i donationsregistret. Så där finns det en diskrepens mellan vad man vill – och vad man gör. Med er hjälp, och med andra mediers hjälp, kanske vi kan sprida budskapet att man inte bara ska tänka och vilja utan också visa med handling vad man vill, säger prins Daniel och avslutar:

– En person som ställer upp som donator kan rädda åtta människors liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.