Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias viktiga uppdrag – med "Bron"-stjärnan

Kronprinsessan Victoria på Wateraids firande av Världsvattendagen.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
På plats fanns också skådespelaren Sofia Helin.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victoria och "Bron"-stjärnan Sofia Helin är inte en duo man ser varje dag.

Men på torsdagen gjorde de en gemensam sak – för att uppmärksamma Världsvattendagen.

– Jag är väldigt tacksam för att vi har en kungafamilj som är engagerad i den här viktiga frågan, säger Sofia Helin.

På torsdagen firades Världsvattendagen i hela världen – bland annat för att uppmärksamma vilken betydelse rent vatten har för människors liv.

Kronprinsessan Victoria firade dagen i sällskap av bland andra toppdiplomaten Jan Eliasson och Wateraid Etiopiens landschef Bethlehem Mengistu.

Och så något oväntat – skådespelaren Sofia Helin, kanske mest känd för sin roll som Saga Norén i "Bron". En mindre okänd roll hon har är som ambassadör för den ideella organisationen Wateraid, i vilken hon deltog i ett panelsamtal på torsdagen.

– Vatten är något som vi i Sverige tar för givet. Vi tänker inte på hur beroende vi är av vatten, och vilken tillgång vi har till vatten, säger hon efter panelsamtalet.

"Jag är väldigt tacksam för att vi har en kungafamilj i Sverige som är engagerad i den här viktiga frågan", säger Sofia Helin.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Sofia Helin berättar hur viktigt det var för henne att använda sitt kändisskap till något viktigt. Vatten är något basalt som är en förutsättning för att komma vidare i annat, menar hon.

– Man kan prata om fred och allt möjligt, men har folk inte en toalett eller vatten – då blir man inte särskilt fredfull. Man blir förbannad! Och sjuk.

LÄS MER: Victorias budskap inför Förintelsens minnesdag 

Sofia Helin: "Kronprinsessan är engagerad"

Sofia Helin är ambassadör för Wateraid, och kvällen till ära var också organisationens beskyddare – kronprinsessan Victoria – på plats.

– Jag tror att jag har spelat för henne någon gång tidigare, men annars var det första gången vi träffades. Det var väldigt trevligt. Kronprinsessan är ju väldigt engagerad i de här frågorna och känns otroligt kunnig, säger Sofia Helin, som direkt efter panelsamtalet hade ett privat möte med bland andra kronprinsessan.

– Jag är väldigt tacksam för att vi har en kungafamilj i Sverige som är engagerad i den här viktiga frågan.

LÄS MER: Victorias udda modedetalj när hon hejade i Paralympics 

"Jag har fått en internationell plattform"

Att kronprinsessan bara genom sin närvaro kan sätta ljus på en fråga är inspirerande – och något som Sofia Helin själv försöker göra i sin roll som skådespelare.

När hon snart reser till London för att göra PR-arbete för "Bron" passar hon på att kuppa in vattenfrågor.

– Jag har ju fått en internationell plattform i och med "Bron" och då passar Wateraid så bra in. "Bron" är ju känd i många engelsktalande länder som England, Kanda och Australien där Wateraid har mycket verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.