Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias starka ord om framtiden: ”Val du gör”

Kronprinsessan Victoria: ”Jag vet att jag inte är nöjd”
”Vi måste göra rätt hela vägen” menar Victoria i frågan om plast ur klimatsynpunkt. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Här är kronprinsessans lättnad över förbättringen i Östersjön. 

Det var med både allvar och framåtanda som Victoria höll tal om några av framtidens stora frågor – plasten. 

– Både de val du gör och de val du avstår från att göra spelar faktiskt roll, säger hon. 

”Vi människor får i oss ungefär ett kreditkort i veckan av plast” så började dagens seminarium om global utmaning på Finlandsinstitutet. 

Efter en kort genomgång av plast- och återvinningssituationen i Sverige i dag, presenterades dagens första talare - kronprinsessan Victoria. 

Frågorna som togs upp handlade om det är möjligt att leva ett liv utan plast. Prinsessan Victoria menar att vi måste titta på vilka alternativ som finns. 

– Vi måste använda rätt plast till rätt saker och titta på vilka råvaror som används, säger hon under talet. 

”En del gör vi” 

Kronprinsessan talade om de många faktorer som förenar Finland och Sverige, däribland vår historia, kultur och vårt geografiska läge. Det innefattar också Östersjön, som förenar oss både fysiskt och mentalt.  

– En del gör vi på respektive sida av Östersjön, men mycket gör vi också tillsammans. Både bilateralt och inom ramen för det nordiska, baltiska och europeiska samarbetet. 

Hon tog upp journalisten Folke Rydéns dokumentär på SVT, där han följt utvecklingen under 10 år. Kronprinsessan menar att det där blir tydligt vilka påfrestningar vi utsätter havsmiljön för, men också att det går att förändra. 

– Tillförsel av både kväve och fosfor har minskat i östersjön, även nivåer av vissa miljögifter. Och havsörnen, den är på väg tillbaka, säger hon med en lättnad i rösten. 

Uppmuntrar till att bidra 

– Kanske kan vi faktiskt hoppas på en viss återhämtning av östersjön - då måste vi också göra rätt hela vägen. Plasten kommer att vara en nyckelfråga. Vi måste samla in och återvinna, och vi måste stoppa spridningen av mikroplaster.

Kronprinsessan avslutade med att uppmuntra alla till att bidra med det de kan. 

– Det är vi alla, både i det här rummet och utanför som måste göra vår del av arbetet. 

– Oavsett om det handlar om att designa en ny förpackning för en produkt eller vad du ska göra med barnens gamla leksaker, så är du en beslutsfattare. Både de val du gör och de val du avstår från att göra spelar faktiskt roll, i dag men också en lång tid framåt. 

Det här är det svenska kungahuset:

Kungen och drottningen har nu så mycket som sju barnbarn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.