Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias privata firande – när tv-kamerorna slocknat

Kronprinsessan Victoria firar traditionsenligt födelsedagen på Öland.
Foto: SVEN LINDWALL

Här är familjens kärleksgest till Victoria på 41-årsdagen – ett hemligt firande på Solliden är planerat i kväll. 

Efter ett år av jobb och resor på olika håll är hela familjen samlad för Victoriadagen på Öland, och prins Daniel berättar om glädjen att fira sin kärlek. 

– Det ser vi framemot!, säger Daniel. 

Kronprinsessan Victoria fyller 41 år i dag och firas traditionsenligt stort under Victoriadagen i dag. 

Där på Solliden på kronprinsessans älskade Öland har hela kungafamiljen samlats för firandet. För Victoria är det just familjens sammankomst som är det viktiga.

– När familjen, med syskon och syskonbarn har möjlighet att samlas under avslappnade former på Öland är det någonting som kronprinsessan har sagt många gånger är det finaste sättet att fira sin födelsedag på, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Många åtaganden, resor och uppdrag fyller kungafamiljens schema och därför är det inte alltid som alla kan delta på stora tillställningar. 

På kungens födelsedag, tidigare i år, kunde inte prinsessan Madeleine och hennes make Chris vara med. 

Men nu är de båda – och hela familjen samlad på Solliden tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Som alltid på Victoriadagen är kung Carl Gustaf och drottning Silvia närvarande. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har också anlänt till Öland. Och alla barnen förstås. 

– Kronprinsessan ser fram emot dagen och tycker det är härligt att vara på Öland tillsammans med hela familjen, säger Margareta Thorgren.

Prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill under förra årets firande.
Foto: SVEN LINDWALL

”Tårta och sång”

Prins Daniel deltog redan under gårdagen i Victoriagolfen tillsammans med kompisen och tidigare hockeyproffset Peter "Foppa" Forsberg.

Då avslöjade Daniel sina kärleksfulla planer:  

– Det blir tårta och sång inför i morgon. 

– Det ser vi fram emot!, fortsätter han.

Under dagen kommer Victoria att hyllas både av svenska folket och kända artister. 

I år är det Kalle Moraeus som programleder och artister som European Song Contest-vinnaren Alexander Rybak och musikartisten Peter Jöback kommer att hylla Victoria.

Men efter det offentliga firandet drar sig familjen tillbaka. Då väntar nämligen en privat middag.

– Då har de en privat middag på kvällen på Solliden, säger Margareta Thorgren och fortsätter: 

– Det är helt och hållet privat.


LÄS MER: Prins Daniel avslöjar – fina kärleksfirandet med Victoria 


Prins Daniel laddar upp med golf tillsammans med Peter ”Foppa” Forsberg i Victoriagolfen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Hurras för kronprinsessan”

I år jubilerar Victoriadagen då det är fyrtionde året som arrangemanget ordnas. 

– Det började tidigt, redan när jag fyllde ett. Mamma och pappa har berättat att de var på Solliden och då kom det vänliga själar som ville säga grattis. Sedan har det fortsatt att varje år samlas det människor utanför Sollidens slott för att säga grattis, berättade Victoria i TV4:s dokumentär "Victoria 40".

Arrangemanget har vuxit men många av traditionerna kvarstår, så också i år. 

– Det är inga större förändringar. Kronprinsessan tar emot med sin mor och far klockan 14 på Solliden i morgon och då sjungs det och hurras för kronprinsessan. Sedan är det sedvanlig konsert på Borgholm, säger Margareta Thorgren.

Kronprinsessparet med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar. Det blir en överraskning om barnen deltar eller inte.
Foto: SVEN LINDWALL

Oklart om barnen deltar

Prinsessan Estelle har tidigare stulit showen på Victoriadagen. 

Hovet berättar att det blir en överraskning om barnen kommer med i år. 

– Det vet man aldrig. Förra året var Estelle med på konserten. Om några barn är med under dagen på Solliden så brukar det vara kronprinsessparets barn, prinsessan Estelle och prins Oscar. Men det är inte säkert att de kommer att vara med. 


LÄS ÄVEN: Mötet med världsstjärnan fick Victoria att rodna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.