Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias personliga ord – om vännens sjukdom

Här är svenska kungahusets familjeträd.
Kronprinsessan Victoria höll ett personligt tal under Barndiabetesfondens 30-årsjubileum. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria höll ett känslosamt tal när hon besökte Linköping på torsdagen. 

I sitt anförande avslöjade hon en detalj om sin personliga relation till diabetes typ 1.  

– En nära vän till mig blev diagnostiserad, berättade kronprinsessan när hon öppnade Barndiabetesfondens 30-årsjubileum. 

I dagarna uppmärksammar Barndiabetesfonden sitt 30-årsjubileum med konferens och forskarföreläsningar. 

Kronprinsessan Victoria, som är fondens beskyddare, öppnade under torsdagseftermiddagen konferensen med ett tal. Hon delade även ut två priser till framstående forskning inom typ 1 diabetes.

Under talet berättade kronprinsessan om när hon som 16-åring blev fondens beskyddare. 

– Det var 1993 och jag var 16 år gammal. Några år tidigare hade en nära vän till mig diagnostiserats med diabetes typ ett, sa kronprinsessan i sitt tal, och betonade att hon sedan dess haft förmånen att följa framstegen inom diabetesforskningen. 

Kronprinsessan Victoria togs emot av Wilma, 9 år, som lämnade över en speciell dalahäst som är en symbol för Barndiabetes och säljs till förmån för forskningen om sjukdomen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Varit frustrerande”

– Det har varit fascinerande – men också frustrerande. Så många barn blir sjuka av diabetes. Men vi vet fortfarande inte varför. Vi vet inte heller varför förekomsten är så hög här i Sverige och i Finland. Vi behöver kunskap, sa kronprinsessan. 

I sitt tal lyfte hon vidare vikten av forskning för att kunna förebygga och i framtiden bota diabetes. 

”Kronprinsessan har varit fondens beskyddare sedan 1993 och i sitt tal lyfte Kronprinsessan vikten av forskning som görs inom diabetes typ 1 för att kunna förebygga, bota eller lindra diabetes typ 1 hos barn och unga”, berättar hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl. 

Under talet passade kronprinsessan Victoria också på att önska Barndiabetesfonden all lycka med sin verksamhet framöver. 

– Kronprinsessans engagemang är oerhört viktigt för att öka kunskapen om typ 1 diabetes, vår vanligaste livshotande sjukdom som drabbar mer än 900 barn varje år, säger professor Johnny Ludvigsson, styrelseordförande Barndiabetesfonden, i ett pressmeddelande

Det här är Kronprinsessan Victoria.