Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victorias ovanliga krogbesök – åt mat som skulle slängas

Krögaren Paul Svensson bjöd kronprinsessan Victoria på mat gjord på råvaror som annars skulle ha kastats. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victorias middag i måndags kväll blev något utöver det vanliga.

Hon besökte restaurangen Retaste där krögaren Paul Svensson bjöd på mat som lagats på råvaror som annars skulle ha kastats.

– Jag är glad att kronprinsessan vill komma hit, säger han.

Varje person slänger och häller ut nästan 50 kilo mat per år, enligt Livsmedelsverket.

Också restaurang- och krogbranschen står för sin del av matsvinnet – vilket krögaren Paul Svensson, bland annat känd från "Kockarnas kamp", vill förändra.

Sedan en vecka tillbaka har han öppnat pop up-restaurangen Retaste som ska stå kvar i fem månader i en befintlig designstudio på Södermalm i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria gästade pop up-restaurangen Retaste, där utgångna råvaror tas tillvara. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är ett restaurangprojekt som drivs ideellt där vi försöker undersöka hur det skulle se ut om dagligvaruhandeln och restaurangen jobbade tillsammans för att minska vårt matsvinn, berättar han.

På måndagskvällen fick han kronprinsessan Victoria som gäst.

– Jag är glad att kronprinsessan vill komma hit. Hon har ju ett stort miljöengagemang och drivs av de här frågorna, där hon är en mycket viktig röst i Sverige men också globalt.

”Räddar nio ägg”

Hon närvarade vid en invigningsmiddag med flera andra deltagare, däribland finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

Rent praktiskt jobbar Retaste så att de på måndag och tisdag åker med en kylbil till butiker och "shoppar loss".

– Vi tittar på de råvaror som butiken har sorterat ut som kommer att gå ut snart eller av annat skäl sorterats bort. Det kan vara väldigt enkla skäl, säger Paul Svensson.

 

LÄS MER: Estelle firade morfar kungen – med AIK-nagellack 

 

Han tar upp att om ett ägg i en äggkartong med tio ägg går sönder så slängs hela kartongen.

– Det vi gör är att plocka de nio ägg som fortfarande finns kvar och räddar nio ägg. Alla blir vinnare på det.

”Kan förlänga hållbarheten”

Restaurangen försöker också att förädla råvaror och förlänga hållbarheten.

– Det kan vara en laddning med chili som vi skivar ner och lägger i saltlag i en vecka. Det kan förlänga hållbarheten med månader, kanske år. 

Kronprinsessan Victoria, Per Bolund, MP, och krögaren Paul Svensson. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hoppas du att Victoria ska ta med sig detta tänk till representationsmiddagarna på Slottet?

– Haha, ja, absolut! Vi har märkt på våra gäster att när de går härifrån tänker de ofta "ah, det där var något jag inte hade koll på". Vi försöker att inspirera och inte vara så svartmålande – det är det som skapar förändring.

Matsvinn

• Varje person slänger per år 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken, enligt Livsmedelsverket.

 

• Grönsaker och frukter som ofta sprutats med bekämpningsmedel och slängs kan leda till att gifter sprider sig i naturen.

 

Rättelse: I en tidigare version av en faktaruta till denna artikel angavs statistik från kampanjen "Stoppa matsvinnet" och det stod att den drevs av Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Kampanjen startades dock bara av dessa aktörer, men lades ner 2016. Nu drivs kampanjen dock vidare av en annan aktör.