Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias önskan slår inte in – fastrarna kan inte komma

”Hagasessorna” Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina vid dopet av prinsessan Adrienne.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria fyller 41 år den 14 juli.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför sin 40-årsdag förra året hade Victoria en önskan: att återförena alla sina fastrar på Sollidens slott – något som till kronprinsessans glädje blev verklighet.

Trots Victorias lyckade initiativ blir det inte en återkommande tradition – den här gången har det inte varit möjligt att samla ”Hagasessorna”. 

– Det är inte varje år det sker. Det var speciellt förra året, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kronprinsessan Victoria fyller 41 år den 14 juli. Victoriadagen firas traditionsenligt på Sollidens slott samt Borgholms IP på Öland.

Förra året fyllde Victoria 40 år, något som firades storslaget i dagarna två. Första dagen hölls Te Deum i Stockholm och Victoriadagen på Öland. Dagen därpå tog hon emot folkets gratulationer på Sollidens slott. 

Men det finns en sak som Victoria önskade sig mest av allt inför 40-årsdagen: att få samla alla sina fastrar, kungens systrar.

”Försiktig önskan som jag hade”

”Hagasessorna” Margaretha, 83, Birgitta, 81, Désirée, 80, och Christina, 74, såg alla till att ordna i sina scheman så att de kunde tacka ja. De deltog både under det privata och officiella födelsedagsfirandet på Solliden. 

Victoria uttryckte glädje och tacksamhet över att fastrarna hade samlats på Öland för att fira hennes 40-årsdag.

– Det var en försiktig önskan som jag hade, att det vore roligt att få samla alla syskonen på Solliden. Det är otroligt, de bor på olika ställen och de har sina skilda liv. Att få ihop en familj på det sättet kräver en ansträngning och de var villiga att göra det för den här dagen, så det känns jättefint, sa kronprinsessan.

Silvia: ”Det är underbart”

Enligt kungaparet blev återföreningen ett unikt tillfälle att återberätta minnen från Solliden för varandra. Victorias initiativ att samla syskonen visade sig vara uppskattat.

– Det är underbart. Alla kungens systrar är här, det var kronprinsessans önskan. De har kommit och de är med, sa drottning Silvia.

 

LÄS MER: Prins Daniel avslöjar – fina kärleksfirandet med Victoria 

 

Ingen återförening med Hagasessorna i år

Men i år sker ingen återförening av Hagasessorna i samband med Victoriadagen. Beskedet bekräftas av Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Förra året fyllde kronprinsessan 40 år, vilket firades i familjen lite större än vanligt. Alla kronprinsessans fastrar, som har tillbringat många somrar på Öland, hade då möjlighet att komma ner till Solliden. Det är dock inte varje år det sker, utan det var speciellt förra året, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Nu fyller hon 41 år och det är inget särskilt firande. Däremot samlas kungens alla systrar när det ges möjlighet, senast var när prinsessan Madeleines dotter döptes. Då närvarade alla. 

De som närvarar vid Victoriadagen i år är kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill. 

 

LÄS MER: Här blir Victoria årets ölänning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.