Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias och Madeleines stöd till Carl-Philip: ”Samma sits”

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia berättar i SVT om hur barnen måste få möjlighet att göra misstag för att lära sig.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia arbetar i sin stiftelse för att uppmärksamma näthat.
Foto: DPPA / TT NYHETSBYRÅN / SipaUSA
Prins Carl Philip berättar om stödet som han har fått från systrarna prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi sitter i samma sits, som syskon ofta gör”, säger prins Carl Philip om stödet från kronprinsessan Victoria.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsparet intervjuades i SVT Morgonstudion.
Foto: SVT

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias arbete mot näthat bottnar till stor del i Sofias egna negativa upplevelser när hon blev tillsammans med Carl Philip.

Parets stiftelse presenterade nyligen en rapport om ungas upplevelser av näthat – men nu berättar de också om stödet från familjen när de själva växte upp.

– Jag vänder mig till min familj, till mina systrar, säger prins Carl Philip i SVT:s Morgonstudion.

Förra månaden presenterade prins Carl Philip, 40, och prinsessan Sofia, 34, #viberättar – en rapport om näthat som ingår i den egna stiftelsens kampanj mot näthat.

Bakom engagemanget ligger bland annat den stora våg av näthat som främst prinsessan Sofia mötte när paret blev tillsammans.

– Det har varit svårt att hantera. I det att man känner sig ensam och hela den biten. Men jag hade en stor stöttepelare vid min sida, och en väldigt trygg familj som fick mig att känna väldigt mycket kärlek, har Sofia tidigare sagt till Expressen.

Carl-Philips stöd från systrarna

I en intervju med SVT:s Morgonstudion berättar prinsparet att de sedan starten av arbetet med stiftelsen insett att problemet är värre än vad de trott.

Även fast det inte fanns sociala medier och näthat när de växte upp har båda upplevt svårigheter – och ord som sårade. Enligt Carl Philip har han i första hand sökt stöd av systrarna Victoria, 42, och Madeleine, 37.

– Jag vänder mig till min familj. Till mina systrar eftersom vi sitter i samma sits, som syskon ofta gör. Kompisar är också ett enormt bollplank, att bara kunna ta upp frågan och reflektera kring det hjälper. Och att försöka att ha bra förebilder, säger han i Morgonstudion.

Carl-Philip och Sofias arbete mot näthat

Även prinsessan Sofia har funnit stöd i familjen.

– Jag har en god relation och ett väldigt stort stöd runtomkring mig, säger hon i programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.