Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias och kungens stöd – efter dödsskjutningarna

Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.
Bild från polisens möte med Victoria och kungen.Foto: Henrik Garlöv/Kungliga hovstaterna
Kronprinsessan Victoria.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Efter senaste veckans dödsskjutningar i Sverige: Nu visar kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf sitt stöd till de anhörigas familjer.

”Den oro som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj” säger kungen i ett uttalande.

Sverige har skakats av två uppmärksammade dödsskjutningar senaste i veckan.

I måndags förmiddag mördades en 31-årig läkare och småbarnsmamma på öppen gata i Malmö, och natten till onsdag var det en 18-årig kvinna som sköts till döds i en lägenhet i Råcksta, Stockholm. 

Ingen av kvinnorna uppges ha varit måltavla för morden, utan istället uppges män i deras närhet, båda med kriminell bakgrund ut som de verkliga måltavlorna. 

Kungen om brotten: ”Vi vill uttrycka vårt deltagande”

Nu kommenterar kungafamiljen den senaste tidens händelser.

”Den oro som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj. Vi vill uttrycka vårt deltagande med drabbade och samtidigt framföra vårt stöd till polisen och andra myndigheter i deras fortsatta arbete” säger kungen i ett uttalande på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B1veJCqoDd9/

Under torsdagen hade kronprinsessan och kungen möte med Polismyndigheten och Nationella operativa avdelningen, NOA. Där informerades de om hur polisen och andra myndigheter förebygger och bekämpar sprängdåd och skjutningar i Sverige.

På bilden från Instagram ser man hur Victoria och kungen samtalar med poliserna.

Politiker uttryckte ilska

Även många politiker har uttryckt ilska efter morden. 

Inrikesminister Mikael Damberg kallade dödsskjutningen i Malmö för en händelse som ”passerar alla gränser”. 

– Jag berördes väldigt starkt, det passerar ju alla moraliska och etiska gränser att skjuta en kvinna som håller ett barn i sin famn på öppen gata, sa han under måndagen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev på Twitter:

Ännu en skjutning. Ett barn har oåterkalleligt berövats sin mor. En maskerad man avrättar en kvinna på öppen gata i Malmö samtidigt som hon håller sin bebis i sin famn. Så fegt, så mörkt. Det dödliga våldet på våra gator måste få ett slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.