Kronprinsessan Victoria och prins Daniel letar skola till prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALLKronprinsessan Victoria och prins Daniel letar skola till prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALL
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel letar skola till prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALL
Kronprinsessfamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNKronprinsessfamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessfamiljen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSETPrins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Victorias kvällsbesök på skolor – letar åt Estelle

Publicerad

Hemliga besök efter skoltid och besked som drar ut på tiden.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är fullt upptagna med att försöka hitta en passande skola till prinsessan Estelle, 5, som snart ska börja i förskoleklass.

– Ingen av skolorna har fått något besked än. De drar på det så länge de kan, säger en person nära kronprinsessfamiljen.

I februari fyller prinsessan Estelle sex år och kommer att börja i förskoleklass till hösten. Enligt uppgifter till Expressen letar kronprinsessan Victoria och prins Daniel för fullt efter en lämplig skola till sin lilla prinsessa.

Estelles skolval är mycket viktigt eftersom hon är nästa på tur till tronen efter sin mamma Victoria.

Enligt uppgifter till Expressen är kronprinsessan Victoria och prins Daniel nu mycket upptagna med att försöka hitta en lämplig skola till henne. De har den senaste tiden bokat in flera besök på skolor i Stockholmsområdet för att sondera terrängen.

Enligt en person nära kronprinsessfamiljen är de intresserade av flera skolor och besöker skolorna för att bilda sig en uppfattning om vilken som är bäst. Foto: ROBIN UTRECHT/ABACAPRESS.COM/STELLA PICTURES

"De drar på det"

Svensk Damtidning skrev på onsdagen i sin papperstidning att Victoria och Daniel bestämt sig för Djurgårdsskolan på Djurgården. Hovet uttalar sig inte i tidningens artikel, men informationschef Margareta Thorgren är bestämd när hon talar med Expressen:

– Det är ingenting som är bestämt ännu. Prinsessan ska börja i förskoleklass, det är ett faktum, men vilken skola är fortfarande på planeringsstadiet. Den här skolan är inget som är bestämt överhuvudtaget.

Estelle kommer alltså inte börja på Djurgårdsskolan?

– Det är inget som är bestämt ännu. Det är fortfarande på planeringsstadiet. Men eftersom du frågar kan jag säga att det här är så nära en dementi man kan komma.

 

LÄS ÄVEN: Därför kommer inte Sofia till lunchen med kungen 

 

En person nära kronprinsessfamiljen ger samma uppgifter till Expressen och säger att Victoria och Daniel inte på långa vägar har bestämt sig.

– De är intresserade av flera skolor och besöker skolorna för att bilda sig en uppfattning om vilken som är bäst. De har flera alternativ, och än så länge har ingen av skolorna fått något besked. De drar på det så länge de kan för att undvika att alla ska vilja sätta sina barn där bara för att Estelle går där, säger uppgiftslämnaren.

Margareta Thorgren vid hovet: "På planeringsstadiet"

Expressen har uppgifter om att kronprinsessparet gjort besök kvällstid på flera skolor, efter att barnen gått hem, för att träffa personal. Överlag har de försökt undvika att dra till sig uppmärksamhet. Några av skolorna som diskuteras ska, enligt en uppgiftslämnare, vara Fredrikshovsskolan på Östermalm och Djurgårdsskolan på Djursholm. 

 

LÄS MER: Kungen och Silvia laddar inför valåret 

 

Men även Christinaskolan, utanför stan på Lidingö, har varit föremål för kungligt intresse.

– Det är i sådana fall ingenting som vi kommenterar. Det är någonting som ligger på den familjen att meddela, var de väljer att placera sitt barn, säger Åsa Johansson, rektor på Christinaskolan.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel följde med prinsessan Estelle till hennes första dag på förskolan 2014.Foto: SUVAD MRKONJIC

En källa nära kungafamiljen berättar om hemlighetsmakeriet:

– Det är jättemycket hemlighetsmakeri. De har besökt flera skolor men anstränger sig för att det inte ska märkas och komma ut. De vill verkligen undvika uppståndelse.

 

LÄS ÄVEN: Kungafamiljens plan för Madeleines förlossning 

 

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, betonar att kronprinsessparet inte bestämt något men säger att de givetvis planerar.

– Det är på planeringsstadiet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.