Kronprinsessan Victoria invigde släktingen Marianne Bernadottes modeutställning "Chanel Balmain Dior, Marianne Bernadotte – en stilikon" på Millesgården i Stockholm på torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TTKronprinsessan Victoria invigde släktingen Marianne Bernadottes modeutställning "Chanel Balmain Dior, Marianne Bernadotte – en stilikon" på Millesgården i Stockholm på torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan Victoria invigde släktingen Marianne Bernadottes modeutställning "Chanel Balmain Dior, Marianne Bernadotte – en stilikon" på Millesgården i Stockholm på torsdagen.

 Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marianne Bernadotte är tidigare Dramatenstjärna, hedersdoktor, filantrop och änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte. Foto: Jonas Ekströmer/TTMarianne Bernadotte är tidigare Dramatenstjärna, hedersdoktor, filantrop och änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marianne Bernadotte är tidigare Dramatenstjärna, hedersdoktor, filantrop och änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Victorias hyllning till Marianne Bernadotte

Publicerad

Kronprinsessan invigde på torsdagen modeutställningen på anrika Millesgården i Stockholm med egen moderiktig hyllning till den 92-åriga stilikonen Marianne Bernadotte.

Kronprinsessan Victoria anlände vid 16-tiden på torsdagen till anrika Millesgården i Stockholm för att inviga släktingen Marianne Bernadottes modeutställning ”Chanel Balmain Dior, Marianne Bernadotte – en stilikon”.

Marianne Bernadotte är tidigare Dramatenstjärna, hedersdoktor, filantrop och änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte. Den 92-åriga grevinnan har genom åren kommit att bära många plagg från några av Paris allra största modehus. Stordesignern Pierre Balmain är även en nära vän till grevinnan.

Hyllade släktingen

Kronprinsessan, som invigde utställningen, passade på att hylla både klädskaparna och släktingen Marianne genom att bära en vit Chanel-tröja med svarta detaljer, som vid tidigare tillfällen synts användas av drottning Silvia. Victoria lånade modeklassikern av mamma Silvia som en fin gest och en hyllning till Marianne.

"De här klädskaparna gjorde hållbart mode långt innan hållbarhet blev modernt”, sa kronprinsessan Victoria i sitt invigningstal.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I invigningstalet sa kronprinsessan bland annat:

"Tack vare stor hantverksskicklighet är plaggen lika vackra i dag som när de skapades. De här klädskaparna gjorde hållbart mode långt innan hållbarhet blev modernt.”

 

LÄS MER: Silvia om de kungliga brudklänningarna: "Viktiga milstolpar"

 

Utställningen visas i Millesgårdens konstnärshem på den Övre terrassen, fram till och med den 11 juni.

Marianne Bernadotte är även känd för sitt arbete inom ämnen som dyslexi, fysiska funktionsnedsättningar, barnögonvård och sjukvård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.