Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victorias häftiga samtal med Nobelpristagaren

Kronprinsessan Victoria samtalar med fysikpristagaren Kip Thorne. Foto: SVT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Blå salen är fylld och kanske är även gäster av den här digniteten oroliga för vem de ska få till bordet. 

Kronprinsessan verkar väldigt glad för sin bordsherre. 

Redan innan förrätten förrätten kommit in har kronprinssessan inlett ett engagerat samtal med mannen hon har till bordet – fysikpristagaren Kip Thorne. 

 

Följ Expressens livebevakning av Nobelbanketten 2017 här! 

Kronprinsessan är en erkänt duktig konversatör. Skolningen från diplomatprogrammet och ämbetet kräver ett trevligt sätt. Men i stället för artiga nickar och frågor engagerar kronprinsessan i kväll sin bordsherre med vad som verkar vara en väldigt intressant historia. 

Kronprinsessan Victoria.

Till bordet har kronprinsessan en av fysikpristagarna, Kip Thorne. Thorne har tillsammans med Rainer Weiss, Barry C Barish fått priset för upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten. 

 

LÄS MER: Nobelfesten 2017 – här är menyn på Nobelbanketten 

 

Med största sannolikhet kommer kronprinsessan hinna få en gedigen genomgång av upptäckten. Redan 1918 räknade Albert Einstein ut att gravitationsvågor måste finnas, men det har alltså tagit 99 år för att kunna bevisa det. 

Kronprinsessan Victoria sitter bredvid Carl-Henrik Heldin

Men än så länge är det kronprinsessan som engagerar med sin historia. Nobelpristagaren ser glatt road ut. Det kommer med största sannolikhet vara en väldigt trevlig kväll för de båda. 

Foto: SVT

På kronprinsessans andra sida sitter Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin. Han sitter mitt emot kungen och har drottning Silvia till bordet. 

 

LÄS MER: Getingbetyg – här är årets Nobelklänningar 

 

Förra året satt kungen på plats 22 vid bordet, kronprinsessan snett över på plats 68. 

Tidigare år har prinsessan Sofia fått sitta relativt långt bort från hennes man Carl Philip, men eftersom prinsessan Madeleine inte deltar på banketten på grund av ryggproblem kan man tänka sig att Sofia kommer närmre familjen i år.