Silvia blev rörd till tårar när Victoria och Daniel hyllades på scenen.
Silvia blev rörd till tårar när Victoria och Daniel hyllades på scenen.

Victorias glädjetårar på galafesten på Konserthuset

Publicerad
Uppdaterad
Glädjetårarna flödade under fredagskvällens galaföreställning på Konserthuset. Både Victoria och Silvia blev under artisternas framträdanden så rörda att de fick torka tårar ur ögonen.
Strax efter 20.30 hade samtliga gäster intagit sina platser i Konserthuset och det gnistrade och glimmade bland stolsraderna där kungligheterna satt tätt. Stämningen verkade god och Danmarks kronprinsessa Mary satt och småpratade avslappnat med sin stolsgranne Letizia av Spanien. Vid 20.40 stämde Kungliga filharmonikerna upp i " Kungssången" och alla gäster reste på sig under sången. Därefter spelde orkestern " Festsång" och Daniel och Victoria gjorde entré på scenen innan de intog sina platser.

Uggla fick applåder

Första artisten att uppträda var Malena Ernman som framförde " Jeg elsker dei" av Edward Grieg, och både Daniel och Victoria log och applåderade efter framträdandet.
Därefter intog Magnus Uggla scenen och när det stod klart att han skulle sjunga " Värsta grymma tjejen" skrattade Victoria förtjust och klappade händerna. Även kungen och Silvia log och såg nöjda under framträdandet.
Iklädd röd klänning äntrade sedan Helene Sjöholm scenen och framförde en låt på franska.
Kvällens värd Stefan Forsberg, som är chef för Konserthuset, introducerade sedan den nyskrivna låten " All day love " som framfördes av Salem a-Fakir. Victoria såg ut att gilla låten och gungade med i musiken och log.
Efter al-Fakirs fartfyllda framträdande sjöng operasångaren Lars Cleveman operaklassikern " Nessun Dorma" ur Turandot. Silvia blev klart tagen av Clevemans framförande och fick tårar i ögonen. Det var också en stark upplevelse för Victoria och Daniel som såg mycket berörda ut och Victoria fick glädjetårar i ögonen.
Till Victorias och Daniels förtjusning kom sedan Peter Jöback in på scenen och sjöng låten " She".

Spexigt inslag

Därfter följde ett mer spexigt inslag där manskören Orphei Drängar framförde " Bröllopskören" där äktenskapets fördelar och nackdelar debatteras i en sångduell. Victoria fnissade förtjust under framträdandet, medan Daniel log men såg mer avvaktande ut.
Efter det uppsluppna numret framförde sedan Sarah Dawn Finer " Kärleksvisan", en finstämd ballad. Under sången tittade Victoria kärleksfullt på Daniel och fattade hans hand.
Efter framträdandet fick Mette-Marit torka bort tårar av rörelse.
Stefan Forsberg skämtade sedan om att de nordiska kungligheterna kunde starta ett eget band.
- Mette-Marit skulle förstås sjunga lead vocals och Mary med sina rötter i Australien kunde spela didgeridoo, skämtade Forsberg.
Därefter framförde trion Jazz divas of Scandinavia låten " Lovers", ett fartfyllt jazznummer.
Stefan Forsberg berättar sedan att Daniel Westlings mamma Eva berättat för honom att Daniel spelar mandolin.
- Mandolin är världens mest underskattade raggningsknep, sade Forsberg innan sångaren Peter Mattei framförde en visa- ackompanjerad av just mandolin.
Därefter sjöng Lisa Nilsson " Utan dina andetag" och Victoria såg ut att njuta av framförandet där hon satt med Daniels hand i sin.
Sarah Dawn Finer och Lisa Nilsson gick sedan återigen upp på scenen och sjöng " At last", i ett fartfyllt arrangemang som fick publiken att gunga med, och bland andra Mary av Danmark klappade takten.

Ernman skojade om barn

Även Malena Ernman gjorde ett andra framträdande med den humoristiska sången " Czardas" ( Flight of the Bumblebees). Erman gjorde under sången " vagga barn"-tecknet till Daniel och Victoria som började fnissa av Ernmans vink till paret.
Efter det komiska numret var det dags för den kinesiska balettdansösen Wu Zhengdan att dansa ett stycke ur den klassiska baletten " Svansjön". Zhengdans akrobatiska skicklighet imponerade på publiken som flera gånger under numret applåderade spontant. Efter numret såg Victoria hänförd ut och tryckte händerna mot bröstet.
Balettnumret åtföljdes av en duett med Peter Jöback och Helene Sjöholm som sjöng balladen " Come what may".
Näst sist ut på scenen var Roxette som framförde " The look", som är en av Victorias favoritlåtar.

Klappade händerna hela låten

Victoria blev klart tagen operasångaren Lars Clevemans framträdande. Det gick inte att ta miste på hennes förtjusning då hon under hela låten klappade händerna. Även Daniel lät sig till slut ryckas med av musiken och klappade taktern under den sista delen av låten då samtliga i publiken reste sig och gungade med i musiken.
Under finalnumret sjöng de kvinnliga och manliga artister som uppträtt under kvällen " I can´t help falling in love" tillsammans. Den romantiska låten fick Mette-Marit att kärleksfullt lägga handen på Haakons knä och även Victoria och Daniel såg mycket kära ut och höll varandras händer.

Strålade från scenen

Allra sist ut var en musikklass från Adolf Fredriks musikskola som i klädda blomsterkransar sjöng " I morr´n är det bröllopskalas". Två barn sjöng direkt till Victoria och Daniel som sedan fattade deras händer och följde med dem upp på scenen.
Paret strålade från scenen och vinkade till publiken. Och för andra gången under kvällen grät drottning Silvia glädjetårar.
Galatillställningen avslutades med att Kungliga filharmonikerna framförde Nationalsången.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.