Victorias födelsedagsbeslut: De får inte komma på festen

På fredag kommer kronprinsessan Victoria att börja sitt två dagar långa 40-årsfirande.
Foto: SVEN LINDWALL
Danska kronprinsessan Mary och kronprinsen Frederik fick båda komma till prins Oscars dop 2016, men får inte komma på kronprinsessans 40-årskalas.
Foto: WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK / WILLI SCHNEIDER/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Norska kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon väntas inte få en inbjudan till festen.
Foto: PPE/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victoria har bestämt sig.

Inga utländska kungligheter får en inbjudan till hennes 40-årsfirande.

Orsaken är att kronprinsessan "vill hålla en låg profil".

På fredag kommer kronprinsessan Victoria att börja sitt två dagar långa 40-årsfirande. Det inleds med en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm på förmiddagen och följs av en mottagning på Logården.

Över 200 gäster är inbjudna. Förutom många medarbetare vid hovet och representanter för det officiella Sverige är den närmsta familjen till kronprinsessan Victoria närvarande, likaså prins Daniels.

Hela gästlistan offentliggörs på torsdag.

Kronprinsessan Victoria på Öland för att fira 19-årsdagen.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

– Anledningen till att det offentliggörs så sent är att det ska vara en aktuell gästlista. Gäster kan få förhinder i sista minuten och då väntar vi så länge som möjligt så att informationen blir korrekt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hovet: "Vill hålla låg profil"

Men redan nu står det klart att inga utländska kungligheter kommer att sitta i kyrkan. Det berättar hovet själva, redan innan gästlistan offentliggörs, vilket också Svensk Damtidning har skrivit om.

– Inga gäster från andra kungahus är inbjudna. Kronprinsessan vill hålla en låg profil på det här 40-årsfirandet, säger Margareta Thorgren.


LÄS MER: Allt du behöver veta om kronprinsessan Victorias 40-årsfirande 


Danska kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary fick båda komma till prins Oscars dop 2016, liksom norska kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

Men 40-årsdagen får de alltså inte vara med och fira.

– Gästlistan består i huvudsak av den närmaste familjen. Det är kronprinsessans familj och prins Daniels familj. Sedan kommer också ett antal medarbetare vid hovet och andra representanter för det officiella Sverige att vara närvarande, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Efter gudstjänsten i kyrkan äger en mottagning rum på Logården med möjlighet till gåvoöverlämning. Sedan kommer kronprinsessfamiljen att åka kortege genom Stockholm.

Prinsessan Estelle var med och firade sin mammas födelsedag på Öland förra året.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Samlar vännerna och "Hagasessorna"

Enligt Svensk Damtidning är också flera av Victorias vänner bjudna till 40-årsfirandet, däribland Caroline Kreuger och Andrea Brodin. Hovet säger dock att de inte har information om detta.

Expressen berättade under tisdagen att Victoria varit särskilt noga med att bjuda in sina fyra fastar, alltså kungens systrar. De så kallade "Hagasessorna" – Birgitta, Christina, Désirée och Margaretha – kommer att delta i firandet i kyrkan i Stockholm och ska sedan flygas ner till Öland.

Efter att kungafamiljen sedan deltagit i Victoriadagen med tillhörande artistshow på Borgholms idrottsplats kommer de att äta en middag ihop med fastrarna, något som kronprinsessan Victoria varit väldigt mån om att få ihop.

Första offentlliga bilden på kronprinsessan Victoria.
Foto: ANDERS JAHRNER/ IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.