Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias eleganta hyllning till Estland

Kronprinsessan Victoria tillsammans med Estlands president Kersti Kaljulaid. Prins Daniel och presidentmaken Georgi-Rene Maksimovski till vänster i bild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöket är med anledning av Estlands självständighetsfirande.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har rest till Estland med anledning av landets 100-årsdag.

Under besöket hyllar kronprinsessan värdlandet på ett subtilt sätt – med sitt klädval.

– Folk noterar absolut det här, det är inkodat i den estniska hjärnan. Det fungerar bra och är diplomatiskt, säger Martin Gorris, journalist på Baltic News Service.

Hösten är här för de svenska kungligheterna. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är redan på besök i Estland.

Under besöket ska kronprinsessparet delta i firandet av Estlands självständighet.

Besöket betyder mycket för de diplomatiska relationerna mellan länderna, enligt Martin Gorris, journalist som bevakat besöket för den estniska nyhetsbyrån Baltic News Service.

För många ester passerar kronprinsessparet obemärkt eftersom besöket drunknar i firandet av landets självständighets återupprättande, den 20 augusti.

– Det svenska kungabesöket är synligt, men jag upplever att det inte får så mycket uppmärksamhet på grund av självständighetsdagen och att det fortfarande är semestertider här. Dessutom vann rallyföraren Ott Tänak en tävling i Tyskland, säger han.


LÄS MER: Kronprinsessans dolda hyllning till Sverige 


https://www.instagram.com/p/BmqvazFnQSt/?hl=sv&taken-by=kungahuset

”Victoria har träffat rätt”

Estland har aldrig haft någon egen kungafamilj och det gör förståelsen av vad som ligger bakom besöket lite mer komplicerat, menar Martin Gorris.

– Folk har inte någon klar bild av vad 'de här personerna från Sverige' gör här eller vad besöket handlar om. Det kanske borde ha klargjorts grundligare innan besöket. Jag tror att skillnaden hade varit enorm i fall det varit ett besök av kungen.

Besöket inleddes med lunch i presidentpalatset.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men de som uppmärksammar kronprinsessparets besök kommer att notera Victorias klänning. Färgerna är inkodade i esternas hjärna, säger Martin Gorris.

– Hon är precis som president Kersti Kaljulaid klädd i de estniska färgerna. Kaljulaid har faktiskt inget svart utan bara en blå färg som inte i exakt rätt ton – men det är ingen som bryr sig så mycket. Blått är blått, esterna är inte så känsliga när det kommer till blåa toner. Varje blå färg räknas.

Victoria har däremot träffat helt rätt med sin klänning, designad av Dolce & Gabbana.

– Den blå tonen i Victorias klänning är mycket mer korrekt. Det är helt enkelt rätt färg.

Besöket är en del i en baltisk turné för att fira ländernas 100-årsjubiléer. Dagsresan till Estland följer besök i Litauen den 16 februari och Lettland den 27 april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.