Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias dolda budskap i jackan

Kronprinsessan Victoria är i Malmö för en heldag i havets tecken.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Victorias klädval är mycket genomtänkt, enligt Expressens modeexpert.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

MALMÖ. Här anländer kronprinsessan Victoria till den stora vattenkonferensen i Malmö.

Under hela dagen ska Victoria fördjupa sig i vattenfrågor – vilket märktes på hennes utstyrsel.

– Det är ingen tillfällighet, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Tidigt på onsdagen landade kronprinsessan Victorias flyg i Malmö. Framför sig har hon en hel dag i havets tecken. 

På förmiddagen närvarar hon vid den stora vattenkonferensen ”Life Below Water”, som är en konferens arrangerad av Malmö stad.

Konferensen handlar om det globala FN-mål som Victoria är mycket engagerad i: Mål nummer 14 om hav och marina resurser.

Och även om Victoria själv inte håller något tal under konferensen signalerade hon med sin klädsel vad dagen handlar om. Hon hade klätt sig i havets färg med en blå jacka. En tydlig signal, menar Expressens modeexpert Magda Omerspahic.

Medvetet klädval, enligt Expressens modeexpert.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

– Det är ingen tillfällighet att kronprinsessan har en blå kappa på sig just i dag är hon är i Malmö för att fördjupa sig i vattenfrågor. Hon kombinerar den dubbelknäppta, halvlånga, kappan med en svart blus med krage som sticker fram fint i v-ringningen.

"Alla klädval är noga planerade"

Kungliga kläder talar nämligen ett helt eget språk och deras val av kläder är noggrant planerade. I Victorias fall är det stylisten Tina Törnqvist som ligger bakom det mesta.

Man ska inte underskatta betydelsen av klädvalet, menar Expressens modeexpert Magda Omerspahic.

– Alla klädval är ju självklart noggrant planerade och Victoria vill troligtvis med sin blåa kappa visa hur viktig den här frågan är för henne. Det gör hon både direkt genom att närvara på konferensen, och indirekt genom att bära blått, säger hon.

Victoria skakar hand med Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh som tog emot ihop med miljöminister Karolina Skog.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kronprinsessan gör besök i Malmö hela dagen

Victoria är ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål och lägger stor del av sin tid på frågor, problem och lösningar runt just världshaven.

– Generellt är det nog så att jag tycker väldigt mycket om vår natur. Men jag är orolig. Ju mer man lär sig, desto mer orolig blir man. Jag har förmånen att träffa många kunniga personer på området och när man lyssnar på vad vi faktiskt vet om vad som händer med vår natur och våra hav – så kan jag inte bli annat än engagerad, har hon berättat för Expressen under en studieresa till Japan

Under dagen ska Victoria också inviga Marinpedagogiskt center i Malmö. Det är en verksamhet där barn tidigt kan lära sig om att göra mindre avtryck på miljön genom att visa på de konsekvenser som uppstår när man skräpar ned i havet.

Dagen avslutas vid World Maritime University, en FN-institution där forskning bedrivs inom sjöfart och oceanografi.