Kronprinsessan Victoria är i Malmö för en heldag i havets tecken. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESKronprinsessan Victoria är i Malmö för en heldag i havets tecken. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria är i Malmö för en heldag i havets tecken. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Victorias klädval är mycket genomtänkt, enligt Expressens modeexpert. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESVictorias klädval är mycket genomtänkt, enligt Expressens modeexpert. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Victorias klädval är mycket genomtänkt, enligt Expressens modeexpert. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Victorias dolda budskap i jackan

Publicerad

MALMÖ. Här anländer kronprinsessan Victoria till den stora vattenkonferensen i Malmö.

Under hela dagen ska Victoria fördjupa sig i vattenfrågor – vilket märktes på hennes utstyrsel.

– Det är ingen tillfällighet, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Tidigt på onsdagen landade kronprinsessan Victorias flyg i Malmö. Framför sig har hon en hel dag i havets tecken. 

På förmiddagen närvarar hon vid den stora vattenkonferensen ”Life Below Water”, som är en konferens arrangerad av Malmö stad.

Konferensen handlar om det globala FN-mål som Victoria är mycket engagerad i: Mål nummer 14 om hav och marina resurser.

Och även om Victoria själv inte håller något tal under konferensen signalerade hon med sin klädsel vad dagen handlar om. Hon hade klätt sig i havets färg med en blå jacka. En tydlig signal, menar Expressens modeexpert Magda Omerspahic.

Medvetet klädval, enligt Expressens modeexpert.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

– Det är ingen tillfällighet att kronprinsessan har en blå kappa på sig just i dag är hon är i Malmö för att fördjupa sig i vattenfrågor. Hon kombinerar den dubbelknäppta, halvlånga, kappan med en svart blus med krage som sticker fram fint i v-ringningen.

"Alla klädval är noga planerade"

Kungliga kläder talar nämligen ett helt eget språk och deras val av kläder är noggrant planerade. I Victorias fall är det stylisten Tina Törnqvist som ligger bakom det mesta.

Man ska inte underskatta betydelsen av klädvalet, menar Expressens modeexpert Magda Omerspahic.

– Alla klädval är ju självklart noggrant planerade och Victoria vill troligtvis med sin blåa kappa visa hur viktig den här frågan är för henne. Det gör hon både direkt genom att närvara på konferensen, och indirekt genom att bära blått, säger hon.

Victoria skakar hand med Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh som tog emot ihop med miljöminister Karolina Skog.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kronprinsessan gör besök i Malmö hela dagen

Victoria är ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål och lägger stor del av sin tid på frågor, problem och lösningar runt just världshaven.

– Generellt är det nog så att jag tycker väldigt mycket om vår natur. Men jag är orolig. Ju mer man lär sig, desto mer orolig blir man. Jag har förmånen att träffa många kunniga personer på området och när man lyssnar på vad vi faktiskt vet om vad som händer med vår natur och våra hav – så kan jag inte bli annat än engagerad, har hon berättat för Expressen under en studieresa till Japan

Under dagen ska Victoria också inviga Marinpedagogiskt center i Malmö. Det är en verksamhet där barn tidigt kan lära sig om att göra mindre avtryck på miljön genom att visa på de konsekvenser som uppstår när man skräpar ned i havet.

Dagen avslutas vid World Maritime University, en FN-institution där forskning bedrivs inom sjöfart och oceanografi.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.