Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias besök i fara – regeringsplanet trasigt

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och miljöminister Isabella Lövin (MP) skulle flyga till Sarajevo på tisdagen.
Kronprinsessan Victoria kom inte i väg till Bosnien och Hercegovina som planerat. Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Ett av regeringsplanen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I kväll skulle kronprinsessan Victoria och prins Daniel äta middag med Bosnien och Hercegovinas premiärminister. 

Men så blir det inte – regeringsplanet har gått sönder och kronprinsessparet är därmed fast i Sverige. 

– Det är tekniskt fel på flyget. Man undersöker andra alternativ, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet. 

Besöket till Bosnien och Hercegovina är planerat sedan länge. På tisdagen var det tänkt att kronprinsessan Victoria, prins Daniel och miljöminister Isabella Lövin (MP) skulle landa med regeringsplanet i Sarajevo. 

På tisdagen var ett möte med presidentrådet och en middag med landets premiärminister Denis Zvizdić inplanerat. 

Men mötet och middagen blir inte av – för kronprinsessparet är fast i Sverige. Anledningen: regeringsplanet sällskapet skulle flyga med har gått sönder och kunde inte lyfta. 

– Det är tekniskt fel på flyget. Man undersöker andra alternativ, andra resvägar, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet.

Ulrika Näsholm vet inte när sällskapet kan komma i väg till Sarajevo. 

– Men vi hoppas att programmet kan plockas upp så snart som möjligt. 

På onsdagen är det tänkt att kronprinsessparet och Isabella Lövin bland annat ska besöka en utställning om innovativa lösningar som gör städer miljövänligare. Victoria ska också tala på en konferens om smarta städer och förnybar energi. 

Röda mattan var utlagd för den svenska delegationen – som inte dök upp på tisdagskvällen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Besöket i Sarajevo var tänkt att vara i tre dagar. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kritik mot Sverige – inför Victorias resa 

Samma dag som kronprinsessparet skulle ha anlänt – tisdag – så hölls en manifestation utanför Sveriges ambassad i Sarajevo.
Det eftersom man vill markera mot Svenska Akademiens val av litteraturpristagaren 2019, den kontroversielle Peter Handke. 

Sedan Svenska Akademiens tillkännagivande har det stormat rejält kring deras val. 

Det handlar bland annat om hans uttalanden om Jugoslavienkrigen som uppfattats som att han förminskat serbernas krigsbrott, och om hans samröre med den krigsbrottsåtalade Slobodan Milosevic och hans närvaro på dennes begravning.

Manifestationen inleddes klockan 10.12, ett klockslag som symboliserar att Nobelpriset delas ut den 10 december. Enligt TT deltog ett tjugotal personer i demonstrationen, som bevakades av många bosniska journalister. 

Hovet har tidigare berättat att Victoria och Daniel är fullt insatta i vad som händer – samtidigt är hovet tydliga med att kungafamiljen inte är delaktiga i Nobelkomitténs arbete.

”Nobelpristagarna utses av självständiga institutioner i enlighet med Alfred Nobels testamente, en process som kungen och kungafamiljen inte är delaktiga i”, har Ulrika Näsholm, hovets informationssekreterare, skrivit i ett mejl. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.