Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victorias beslut för familjen – efter den pressade tiden

Här kröns Japans nye kejsare Naruhito i Kejsarpalatset i Tokyo
Kronprinsessan Victoria har haft många resdagar den senaste månaden.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victoria är inne i en intensiv period med många uppdrag och långa resor.

Men hon har sett till att få hela den här veckan blockerad av familjeskäl. 

”Kronprinsessparet tar extra tid för att vara tillsammans med barnen”, meddelar Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Kronprinsessan Victoria, 42, har haft ett späckat schema de senaste veckorna. Vår blivande statschef har inte bara synts vid en rad programpunkter på hemmaplan – hon har också haft många resdagar och varit både på Island och i Japan.

Nästa vecka är det dags igen. Den här gången åker kronprinsessan och prins Daniel, 46, till Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. De åker tillsammans med statsrådet Isabella Lövin, 56, och resans syfte är att stärka relationen mellan länderna.

Victoria tar ledigt

Men den här veckan har Victoria och Daniel sett till att få sina scheman helt rensade. Inte en enda punkt syns i deras hovkalendrar. 

Nu kommer förklaringen på kronprinsessparets frånvaro. De har tagit ledigt för att vara med sina barn, prinsessan Estelle, 7, och prins Oscar, 3.

”Denna vecka har Sveriges skolor höstlov, numera kallat läslov. Det innebär att även kronprinsessparet tar extra tid för att vara tillsammans med barnen”, meddelar Margareta Thorgren, hovets informationschef, i ett sms.

Victoria har tidigare berättat att hon läser mycket för barnen, bland annat Astrid Lindgens böcker, och att det är viktigt att stimulera lusten till läsandet. Men förutom det uppskattar familjen att bara vara tillsammans, njuta av varandras sällskap och tanka energi.

Prinsessan Estelle går i första klass på Manillaskolan, som har lagt ut sina läsårstider på sin hemsida – och precis som många andra skolor i landet har de höstlov under vecka 44.

Kronprinsessparet har valt att göra som många andra familjer – de har tagit ledigt för att ha höstlov med barnen.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Kungen och kronprinsessans viktiga resa

Anledningen till Victorias resa till Tokyo var en världsnyhet förra veckan. Kronprinsessan och kung Carl Gustaf, 73, närvarade vid kejsare Naruhito, 59, och kejsarinnan Masakos, 55, trontillträde. 

Ett stort antal kungligheter hade rest in från världen över. Våra svenska kungligheter hade viktiga roller – under den japanska statsceremonin var kungen och kronprinsessan iklädda finast ordnar, och fick de bästa placeringarna när middagen skulle serveras.

Sveriges och Japans kungahus har sedan många år en nära och vänskaplig relation. Därför fick vår svenske kung kejsarinnan Masako till bordet vid honnörsbordet. På andra sidan hade kungen sällskap av Victoria.

Kungen och kronprinsessan Victoria med ordnar som inte går av för hackor.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.