Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victoria vandrade genom höstligt Hälsingland

Kronprinsessan Victoria under sin sextonde landskapsvandring – denna gång i Hälsingland.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria med Ljusnans dalgång i bakgrunden.Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Victoria på hälsingegården Kristofers i Järvsö.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria springer stafett med Järvsös och Ljusdals idrottsföreningar.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom sina landskapsvandringar vill kronprinsessan Victoria synliggöra den svenska naturen och uppmuntra till rörelse och friluftsliv.

Hennes sextonde vandring gick genom ett höstsoligt Hälsingland.

På måndagen genomförde kronprinsessan Victoria sin sextonde landskapsvandring av totalt 25. Den här gången hade turen kommit till Hälsingland och landskapets kanske mest berömda turistort Järvsö.

– Vi är stolta över att få visa Hälsingland från sin bästa sida. Järvsö är en bygd där traditioner och innovationer möts, tas till vara och utvecklas av engagerade entreprenörer inom bland annat friluftsliv, kultur och mathantverk, säger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län, i ett pressmeddelande.

Milsvid utsikt

Vandringen startade vid Järvsö tågstation och gick till en början brant upp för det 370 meter höga Öjeberget. Djurparken Järvzoo ligger på bergets sluttning. Där finns också Järvsöbackens pistsystem, som sommartid används för cykling.

På toppen kunde Victoria njuta av en milsvid utsikt över Ljusnans dalgång i det klara höstvädret.

I ett stort reportage i Di Weekend berättar hon om sina landskapsvandringar. 

– Jag vill lyfta fram den unika natur vi har, som är en otrolig skatt och finns alldeles inpå knuten. Att uppleva nytt där man bor behöver varken vara krångligt eller kostsamt. Det är egentligen bara att öppna dörren, säger hon till Di.

Deltog i stafett

Efter lunchstopp vid en tjärn gick vandringen tillbaka ned för berget till samhället. Där deltog kronprinsessan i en stafett med Järvsös och Ljusdals idrottsföreningar.

Landskapsvandringarna har hon börjat med efter sin 40-årsdag. Men Victorias varma förhållande till skog och mark började redan i barndomen, säger hon till Di Weekend:

– Vi var alltid i naturen. Vi var i skogen, i skärgården och på fjället, säger Victoria och tillägger att hon och prins Daniel är måna om att föra vidare sitt naturintresse till sina egna barn.

Vandringen avslutades vid Kristofers, en av de sju gårdar som tillsammans utgör världsarvet Hälsingegårdar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.