Kronprinsessan Victoria var klädd i en marinblå klänning på jubileet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESKronprinsessan Victoria var klädd i en marinblå klänning på jubileet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria var klädd i en marinblå klänning på jubileet. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Drottnig Silvia var på plats. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESDrottnig Silvia var på plats. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Drottnig Silvia var på plats. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Victoria strålade i blått på 100-årsjubileum

Publicerad

Här strålar kronprinsessan Victoria när Knut och Alice Wallenbergs stiftelse firar 100 årsjubileum.

Förutom att fira stiftelsen tittade Victoria – tillsammans med kungen och drottningen – in en interaktiv utställning.

Stiftelsen, där Peter "Poker" Wallenberg är ordförande firade på tisdagskvällen 100-årsjubileum på Tekniska Museet i Stockholm.

Och självklart var delar av kungafamiljen där för att sprida glans över tillställningen.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria anlände tillsammans. Victoria var klädd i en djupt marinblå klänning som hon matchade med stora örhängen och en klocka, samt en väska.

Drottning Silvia.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Silvia klädd i rött

Drottning Silvia var klädd i en vinröd klänning, med mörkare överdel och långa, ljusa ärmar och till det ett pärlhalsband. Kungen hade klassisk smoking.

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Totalt var 250 personer inbjudna till kvällens galamiddag. Framför allt handlade det om personer engagerade inom forskning och utbildning. Även statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla var på jubileet på museet – likväl som delar av familjen Wallenberg förstås.

Ulla och Stefan Löfven.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

"Poker" ordförande i stiftelsen

Peter "Poker" Wallenberg är ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Stiftelsen började med en donation av en aktieportfölj värd 20 miljoner kronor 1917, skriver Dagens industri – och sedan dess har stiftelsen delat ut sammanlagt 24 miljarder kronor till forskning och välgörande ändamål.

Annika Levin, Jacob Wallenberg, Fanny Sachs, Marcus Wallenberg, Klara Sydhoff Haugen och Peter Wallenberg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I år kommer stiftelsen delar ut runt 1,8 miljarder kronor – mer än vanligt, enligt DI.

– Siffran är något högre än förra året. Vi har en jubileumsdonation på 150 miljoner kronor som går till tekniken bakom byggnationen av fem visualiseringsfomer runtom i landet, sa Peter Wallenberg till Dagens industri på tisdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.