Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victoria smutsade ner händerna på klimatbesök

Kronprinsessan besökte en biokolsanläggning i Högdalen under tisdagen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kronprinsessan fick en påse med biokol som gåva vid besöket i Högdalen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kronprinsessan Victoria har besökt två avfallsstationer i Stockholmsområdet på tisdagen.

På agendan stod klimat och miljö – och Victoria tog tillfället i akt att själv gräva runt i en kruka med kol.

– Det var ett jättespännande besök, väldigt intressant, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på Hovet.

Klimat och miljö har länge varit ett intresseområde för kronprinsessan Victoria. Den senaste tiden har det varit avfallsanläggningar som lockat kunglighetens uppmärksamhet.

Tidigare i år besökte Victoria en avfallsanläggning i Helsingborg. Året innan inspekterade hon liknande anläggningar i både Malmö och Norrköping.

Men nu var det Stockholms tur att visa kronprinsessan sitt arbete. Under tisdagseftermiddagen begav sig Victoria till stadens nya biokolsanläggning i Högdalen.

– Syftet var att få kunskap om hur Stockholms vatten- och avfallshantering fungerar och hur de planerar för framtiden. Hur vi ska ta hand om vårt avfall och vad vi gör med det, till exempel, säger Hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm, som deltog under besöket.

Fick kol som gåva

På anläggningen görs trädgårdsavfall, julgranar och stockar om till biokol. Kolet används därefter vid plantering av träd och växter, eftersom det effektivt suger upp vatten och ger näring till växtligheten.

Victoria var klädd i en stilren kamelfärgad kappa. Men väl på plats tog hon tillfället i akt att själv känna på kolet. Kungligheten fick en spade, varpå hon grävde runt i en stor kruka med den svarta näringen.

Kungligheten verkade inte vara rädd för att smutsa ner sig när hon grävde runt i krukan med kol. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

 

Efter besöket fick hon även ta emot en present, i form av en egen påse med biokol. 

– Det får hon nog använda till vad hon vill. Alla fick var sin påse biokol att använda till sina växter, säger Ulrika Näsholm.

Som avslutning på besöket tog sig kronprinsessan även en titt på Högdalenverket. Där samlas också avfall som omvandlas till att bli el- och fjärrvärme.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!