Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria renoverade lekstuga för 117 000

Victorias gapskratt efter orden om klassiska klippet
Tre av kungens systrar utanför lekstugan. Prinsessan Birgitta, prinsessan Margaretha, prinsessan Desirée. Okänt årtal.
Foto: TRE FOTOGRAFER/IBL
Prins Daniel, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria.
Foto: FOTO: SVT / FOTO: SVT SVT
Kronprinsessan med prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel.
Foto: LINDA BROSTRöM / Foto: Linda Broström; Kungliga Hovstaterna
Kronprinsessan Victoria.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var en gåva från dåvarande kung Gustaf V till hans barnbarnsbarn.

För fem år sedan lät kronprinsessan Victoria renovera lekstugan på Haga slott.

Notan för det hela ska ha landat på 117 000 kronor, rapporterar Svensk Dam.

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg, säger Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk till tidningen.

Det var i samband med förlovningen som det stod klart att kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle få flytta in på Haga slott efter sitt bröllop.

Slottet hade då gått från att vara ägt av kungen, till regeringen, och sedan i samband med bröllopet 2010, återfick kungafamiljen dispositionsrätten till Haga.

Sedan det byggdes i början av 1800-talet har det genomgått flera större renoveringar, men inför att Victoria och Daniel skulle flytta in genomfördes omfattande renoveringar.

Notan uppgick till 46 miljoner kronor, något Expressen rapporterade om 2010.

– Kungafamiljen, det vill säga kungen och hans systrar, har många fina minnen från Haga slott och Hagaparken. Kronprinsessan och prins Daniel ser fram emot att föra traditionen vidare på Haga, sa Annika Sönnerberg, vid tiden hovets informationschef, till Expressen då.

”Därför krävs också extra omsorg”

Men upprustningen av området tog inte slut där.

I SVT-programmet ”Hagaslott” från 2014 fick tittarna se prinsessan Estelle stå utanför en lekstuga som uppfördes på 1940-talet. Och knappt två år senare valde kronprinsessan Victoria att rusta upp samma lekstuga, rapporterar Svensk Dam.

Det var Sveriges nuvarande kung och hans systrar, som vid tiden gick under benämningen ”Hagasessorna”, som ursprungligen fick lekstugan av dåvarande kung Gustaf V.

Och efter att ”Hagasessorna” och Sveriges nuvarande kung vuxit upp har lekstugan sakteligen förfallit, men har genom åren fått status som statligt byggnadsminne, precis som Haga slott.

Detta ska ha medfört att prislappen landade på 117 000 kronor, rapporterar Svensk Dam.

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får, säger Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk till tidningen.

Här får Robyn medalj av kungen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.