Victoria: På tiden med kvinnlig statsminister

Kronprinsessan Victoria får ofta beröm för sin klädstil.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson blev historisk när hon – två gånger om – som första kvinna röstades fram som Sveriges nya statsminister.

På tiden, tycker kronprinsessan Victoria.

– Det är en viktig symbol i det, säger hon till Ekot.

Kronprinsessan Victoria befinner sig i Paris, där hon på måndagen deltog i en svensk-fransk konferens om ett klimatvänligt näringsliv på eleganta Pavillon Vendôme. 

Kronprinsessan öppnade mötet med ett tal, där hon hyllade relationen mellan Frankrike och Sverige.

– Sverige och Frankrike har historiska, starka band, som dessutom har starka kopplingar till min egen, personliga släkthistoria, ända sedan Jean-Baptiste Bernadotte steg upp på den svenska tronen 1818, sa hon.

– Jag har själv haft privilegiet att få bo i Frankrike i flera längre perioder, så Frankrike har en speciell plats i mitt hjärta.

Talar med barnen om klimatkrisen

Klimatfrågan är något som ligger varm om kronprinsessans hjärta – och ett samtalsämne kring middagsbordet hemma på Haga slott. 

– Även om mina barn bara är fem och nio år är de väl medvetna om att vi måste tänka på miljön och den natur och de resurser som vi har, säger hon till Ekot.

– Jag tror att det är viktigt att samtala med barnen, för de hör fragment om det i nyheter och i fröskola och skola. Det är viktigt att man bjuder in till samtal om det, för de har sin egen oro kring de här sakerna.

Kronprinsessan välkomnar också att Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister – 100 år efter det att kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval

– Med tanke på att det är jubileumsår så känns det lite på tiden, faktiskt, måste jag säga. Det är en viktig symbol i det, säger kronprinsessan.

Kungen: ”För första gången, fru statsminister”

Kungens historiska ord: ”För första gången, fru statsminister”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.